ΑΘΗΝΑ
18:25
|
23.04.2024
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» παραμένει στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στη Νέα Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι αποσωληνώθηκε και μπορεί ξανά να μιλήσει, δύο ημέρες ημέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε λίγο πριν από την έναρξη διάλεξης σε εκδήλωση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Για την κατάσταση της υγείας του 75χρονου ινδικής καταγωγής Βρετανοαμερικανού μίλησε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο ατζέντης του, Άντριου Γουάλι. Μία ημέρα νωρίτερα ο ατζέντης είχε αποκαλύψει ότι ο Σαλμάν Ρούσντι κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι του. Ο συνάδελφός του συγγραφέας Άατις Τασίρ έγραψε στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου ότι «είχε βγει από τον αναπνευστήρα και μιλούσε (και αστειευόταν)». Πάντως ο Ρούσντι εξακολουθεί να νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα. Ανάρτηση για την κατάσταση της υγείας του συγγραφέα έκανε επίσης ο πρόεδρος του ιδρύματος Chautauqua, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς της «βάναυση ενώ χαιρέτησε τον Ρούσντι για την άρνησή του «να εκφοβιστεί ή να φιμωθεί». «Μαζί με όλους τους Αμερικανούς και τους λαούς όλου του κόσμου προσευχόμαστε για την υγεία του και την ανάρρωσή του», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μήνυμα καταδίκης της επίθεσης απέστειλε μέσω Twitter και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Η διεθνής απόρριψη τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, είναι ο μόνος δρόμος προς έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο», έγραψε ο Μπορέλ στο μήνυμά του.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο συλληφθείς ύποπτος για την επίθεση κατά του συγγραφέα του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επίθεση σε μια σύντομη εμφάνιση στο δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης έλαβε μέτρα για να θέσει τον εαυτό του σε θέση να βλάψει τον Ρούσντι, λαμβάνοντας προκαταβολική άδεια για την εκδήλωση όπου μιλούσε ο συγγραφέας και έφθασε μια μέρα νωρίτερα με ψεύτικη ταυτότητα. «Ήταν μια στοχευμένη, απρόκλητη, προσχεδιασμένη επίθεση στον κ. Ρούσντι», υποστήριξε ο Τζέισον Σμιντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζαχάρω κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα