ΑΘΗΝΑ
19:08
|
25.04.2024
Το πρώτο πλοίο ναυλωμένο από τον ΟΗΕ που θα μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στην Αφρική είναι έτοιμο να αναχωρήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώτο πλοίο ναυλωμένο από τον ΟΗΕ που θα μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης φορτώθηκε με 23.000 τόνους σίτου την Κυριακή και είναι έτοιμο να αναχωρήσει, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Το MV Brave Commander θα «κατευθυνθεί προς την Αφρική» και «η Αιθιοπία θα είναι η τελευταία χώρα όπου θα παραδοθεί το φορτίο σιταριού 23.000 τόνων», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ στο λιμάνι Pivdennyi της Μαύρης Θάλασσας στην πόλη Yuzhne για να επιβλέπει την φόρτωση του πλοίου.

«Ελπίζω ότι άλλα πλοία ναυλωμένα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (του ΟΗΕ) θα έρθουν στα λιμάνια μας. Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν δύο, τρία ακόμη πλοία», πρόσθεσε ο Κουμπράκοφ.

Ο υπουργός είπε αργότερα στο Twitter ότι το πλοίο ήταν πλήρως φορτωμένο και έτοιμο να αναχωρήσει, αλλά δεν είπε πότε θα αναχωρήσει.

Το MV Brave Commander ελλιμενίστηκε στο λιμάνι Pivdennyi, κοντά στην Οδησσό, την Παρασκευή. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο υποδομών, θα αναχωρήσει για το Τζιμπουτί, από όπου τα σιτηρά θα σταλούν στην Αιθιοπία.

Θα είναι η πρώτη αποστολή επισιτιστικής βοήθειας από τότε που το Κίεβο και η Μόσχα συμφώνησαν σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περασμένο μήνα για να ξεμπλοκάρουν τις παραδόσεις σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η συμφωνία άρει τον ρωσικό αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας και δημιούργησε ασφαλείς διαδρόμους μέσω των ναυτικών ναρκών που είχε τοποθετήσει το Κίεβο.

«Σχεδιάζουμε σίγουρα άλλα πλοία να εγκαταλείψουν τα λιμάνια της Ουκρανίας, για να βοηθήσουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο… Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο από τα πολλά ανθρωπιστικά πλοία που θα εγκαταλείψουν τα λιμάνια», είπε στους δημοσιογράφους η Μαριάν Γουάρντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του WFP στην Ουκρανία.

Το πρώτο εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά αναχώρησε την 1η Αυγούστου και συνολικά, 16 πλοία έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, σύμφωνα με το Κίεβο.

Όμως κανένα πλοίο του ΟΗΕ που μεταφέρει ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια δεν έχει αποπλεύσει.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Το WFP αναφέρει ότι ένα ρεκόρ 345 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 82 χώρες αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και έως και 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού και κινδυνεύουν να βρεθούν στο όριο χωρίς ανθρωπιστική υποστήριξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα