ΑΘΗΝΑ
03:24
|
26.04.2024
Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ έφτασε στην Ταϊβάν, 12 ημέρες μετά την περιοδεία της Νάνσι Πελόζι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ έφτασε για αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ταϊβάν, 12 ημέρες μετά την περιοδεία στο νησί από την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, μεταδίδει το BBC.

Πέντε μέλη του Κογκρέσου θα επισκεφθούν μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε η de facto πρεσβεία της Ουάσιγκτον στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Η Κίνα ξεκίνησε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της στην Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της κας Πελόζι νωρίτερα τον Αύγουστο.

Το Πεκίνο βλέπει το αυτοδιοικούμενο νησί ως δικό του, αποστάτη έδαφος που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Πιστεύει ότι η για την αποστολή αυτή θα μπορούσε να είναι απαραίτητη η χρήση βίας, εάν άλλες προσπάθειες ενοποίησης αποβούν ανεπιτυχείς.

Η κα Πελόζι έγινε η πιο ανώτερη Αμερικανίδα πολιτικός που επισκέφτηκε το νησί τα τελευταία 25 χρόνια κατά την εμφάνισή της νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η σύντομη, αλλά αμφιλεγόμενη στάση της χαρακτηρίστηκε «μανιακή, ανεύθυνη και παράλογη» από τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, ο Γουάνγκ Γι επέμεινε ότι η Ταϊβάν «θα επιστρέψει τελικά στην αγκαλιά της πατρίδας».

Το Πεκίνο συνεχίζει να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί. Νωρίτερα την Κυριακή, η Ταϊπέι ανακοίνωσε ότι εντόπισε 22 κινεζικά αεροσκάφη και έξι πλοία του πολεμικού ναυτικού μέσα και γύρω από τα στενά της Ταϊβάν.

Στο αποκορύφωμα των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας, η Ταϊβάν κατηγόρησε τη γείτονά της ότι προσπαθεί να αλλάξει το status quo στην περιοχή.

Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών του δημοσίευσε φωτογραφίες μελών της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ που υποδέχθηκαν σε αεροδρόμιο.

Μια δήλωση από το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν ανέφερε ότι η επίσκεψη της ομάδας ήταν μέρος μιας ευρύτερης επίσκεψης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Πρόσθεσε ότι τα πέντε μέλη – με επικεφαλής τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Εντ Μάρκι – θα συζητήσουν θέματα όπως η περιφερειακή ασφάλεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις με τους ηγέτες της Ταϊβάν.

Η ομάδα πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-Ουέν τη Δευτέρα.

Το γραφείο του Προέδρου Τσάι ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στις ΗΠΑ σηματοδότησε «σταθερή υποστήριξη» προς την Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν – μόνο λίγες χώρες – ωστόσο, διατηρούν μια ισχυρή σχέση με το νησί, η οποία περιλαμβάνει την πώληση όπλων για την Ταϊβάν για να αμυνθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα