ΑΘΗΝΑ
05:41
|
19.04.2024
Η Ουασινγκτον δηλώνει πρόθυμη να επιστρέψει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του 2015, εάν η Τεχεράνη κάνει το ίδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να επιστρέψει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία του 2015, εάν η Τεχεράνη κάνει το ίδιο, αναφέρει το Middle East Monitor.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο PBS το Σάββατο, ο Μάλεϊ εξήγησε ότι λόγω της απόφασης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία, το Ιράν απέχει μόνο «λίγες εβδομάδες» από το να έχει αρκετό σχάσιμο υλικό για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ο Μάλεϊ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν πίεση στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα με το Ιράν, σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα κλείσουν όταν το Ιράν παράσχει τις τεχνικά αξιόπιστες απαντήσεις που του έχει ζητήσει ο ΔΟΑΕ.

«Μόλις το κάνουν αυτό, και μόλις ικανοποιηθεί ο οργανισμός, θα είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά όχι πριν», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου έγινε καθώς Ιρανός διπλωμάτης είπε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στη διαδικασία επανεξέτασης των ευρωπαϊκών προτάσεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, επισημαίνοντας τη δυνατότητα αποδοχής τους εάν παρασχεθούν εγγυήσεις.

Πριν από δύο ημέρες, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι οι ευρωπαϊκές προτάσεις περιλαμβάνουν μεγάλες παραχωρήσεις προς το Ιράν με στόχο τον τερματισμό της έρευνας του ΔΟΑΕ για τις υποτιθέμενες πυρηνικές δραστηριότητες που παρακολουθούνται από ομάδες του ΔΟΑΕ σε ορισμένες τοποθεσίες.

Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Ιράν να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις του που δεν περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία για τα πυρηνικά, γνωστό και ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Οι ΗΠΑ προτείνουν επίσης την άρση μέρους των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν και τη διατήρηση άλλων, και επιμένουν στην επέκταση της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και την περιφερειακή επιρροή του.

Ωστόσο, το Ιράν επιμένει να αρθούν όλες οι κυρώσεις και να δοθούν εγγυήσεις ότι καμία δεν θα επιβληθεί εκ νέου, και αρνείται να συμπεριλάβει το πυραυλικό του πρόγραμμα σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Τα μέρη που συμμετείχαν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 επέστρεψαν στη Βιέννη πριν από λίγες ημέρες, εν μέσω ελπίδων ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη θα αποδεχτούν τις ευρωπαϊκές προτάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα