ΑΘΗΝΑ
07:10
|
04.05.2024
Ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο ανέκτησε ένα φορτίο πετρελαίου που είχαν κατασχέσει οι ΗΠΑ και πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν ανέσυρε ένα φορτίο πετρελαίου που είχαν κατασχέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος τη Δευτέρα, αναφέρει το Reuters.

Η κατάσχεση από το «Lana», πρώην «Pegas», ώθησε τις ιρανικές δυνάμεις τον Μάιο να καταλάβουν δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής, τα οποία δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσλάβει ένα τάνκερ τον Απρίλιο για να δεσμεύσει το πετρέλαιο στο δεξαμενόπλοιο «Lana», το οποίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, το πετρέλαιο αφαιρέθηκε εν μέρει και τοποθετήθηκε στο δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», το οποίο είχε ναυλωθεί από την Ουάσιγκτον και αναμενόταν να πλεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προτού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας αποφασίσει ότι το φορτίο έπρεπε να επιστραφεί στο Ιράν.

«Η διαδικασία επαναφόρτωσης έχει ολοκληρωθεί», είπε μια από τις πηγές. Μια άλλη πηγή είπε ότι ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Η πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα ανέφερε στις 12 Αυγούστου στο Twitter ότι το πλοίο θα πλεύσει στο Ιράν μετά την ολοκλήρωση της επαναφόρτωσης.

Δεν ήταν ξεκάθαρο αν το «Lana», που είχε προβλήματα με τον κινητήρα, μπορούσε να πλεύσει χωρίς βοήθεια.

Για πάνω από δύο μήνες, το «Lana» παρέμεινε υπό σύλληψη στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού της Εύβοιας, κοντά στην πόλη της Καρύστου. Ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά, μετά από δικαστικές εντολές που επέτρεψαν την αποφυλάκισή του.

Το δεξαμενόπλοιο έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του Πειραιά από τα τέλη Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα