ΑΘΗΝΑ
05:23
|
19.04.2024
Η πρόβλεψη αναφέρει πως οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν η σημερινή πρόβλεψη του ρωσικού κολοσσού ενέργειας Gazprom βγει αληθινή τότε ο ερχόμενος χειμώνας θα βυθίσει στα τάρταρα της ενεργειακής φτώχειας πολλές δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες της ΕΕ. Η πρόβλεψη της ρωσικής εταιρίας δεν αποκλείει αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά ένα επιπρόσθετο 60%. Δεν απέκλεισε δηλαδή τα 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου να ξεπεράσουν το χειμώνα και τα 4.000 δολάρια!

«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φθάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν παραμείνει η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα» αναφέρει η προειδοποίηση της Gazprom.

Φωτιά στην αγορά φυσικού αερίου βάζει non paper της Ε.Ε. | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η τιμή χονδρικής στη ολλανδική αγορά spot έφθασε την άνοιξη στα 335 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα (MWh), σε ιστορικό υψηλό. Έκτοτε έπεσε στα 226 ευρώ ανά MWh σήμερα, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν βρισκόταν στα 46 ευρώ ανά MWh.

Πριν μερικούς μήνες η Ουκρανία (υπό την παρότρυνση των ΗΠΑ) έκλεισε έναν από τους εξαγωγικούς δρόμους της Gazprom προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Gazprom να μειώσει την ροή στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς την Γερμανία.

Μετά τις εμπλοκές που καταγράφηκαν κατά τις ετήσιες εργασίες συντήρησης του δικτύου αγωγών Nord Stream 1, συνολικά, οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανάμεσα στη 1η Ιανουαρίου και τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το επίπεδο της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Η παραγωγή της Gazprom ήταν μέχρι στιγμής μειωμένη κατά 32,2% τον Αύγουστο, έναντι 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δηλώνει ο Evgeniy Suvorov, οικονομολόγος στη CentroCreditBank, στο κανάλι του MMI στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 59% έναντι 58,4% τον περασμένο μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα