ΑΘΗΝΑ
10:10
|
26.04.2024
To νεκροταφείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πρόκειται να μετεγκατασταθεί με «ουδέτερο ταφικό δείκτη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εσθονία πρόκειται να απομακρύνει πολεμικά μνημεία που χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική πόλη Νάρβα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

«Η σημερινή απόφαση βοηθά να διατηρήσουμε την εστίασή μας στα πιο σημαντικά καθήκοντά μας: την διασφάλιση της ασφάλειας της Εσθονίας και την παροχή βοήθειας σε όλο τον λαό της Εσθονίας να ξεπεράσει τις κρίσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει ένα τανκ από τη Νάρβα, μια ρωσόφωνη πόλη που βρίσκεται στα ρωσικά σύνορα, πυροδότησε εντάσεις με τις τοπικές αρχές τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, στην πόλη αναπτύχθηκαν σημαντικά αστυνομικά μέσα με τις αρχές να απαγορεύουν την είσοδο στην περιοχή από όπου θα απομακρυνθούν τα μνημεία.

Η Εσθονία, μαζί με την Λετονία και την Λιθουανία, δέχθηκε εισβολή και καταλήφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση από τη δεκαετία του 1940 έως το 1991. Η απομάκρυνση του άρματος μάχης ανοίγει το δρόμο για μια ευρύτερη ώθηση από την κυβέρνηση για την απομάκρυνση όλων των σοβιετικών πολεμικών μνημείων από τον δημόσιο χώρο στην Εσθονία μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε η κυβέρνηση.

Οι εργασίες για την απομάκρυνση του άρματος μάχης T-34 ξεκίνησαν σήμερα το πρωί. Το μνημείο θα μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Εσθονίας, λίγο έξω από το Ταλίν. Άλλα δύο μνημεία θα απομακρυνθούν από την πόλη. To νεκροταφείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα μετεγκατασταθεί επίσης με «ουδέτερο ταφικό δείκτη».

Η τοπική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν δική της ευθύνη να αποφασίσει για το μέλλον του τανκ, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε, αφήνοντας έτσι την εσθονική κυβέρνηση να αναλάβει. Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση ανέφερε ότι τα πολεμικά μνημεία της Σοβιετικής Ένωσης «δεν αποτελούν πλέον τοπικό ζήτημα».

«Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα των αυξανόμενων εντάσεων και την σύγχυση γύρω από τα μνημεία στη Νάρβα, πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε την δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια», δήλωσε η Κάλας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση υιοθέτησε την απόφαση να απομακρύνει τα πολεμικά μνημεία του πρώην ξένου καθεστώτος εκεί για να τα εμποδίσει να κινητοποιήσουν περισσότερη εχθρότητα στην κοινωνία και να ανοίξουν παλιές πληγές».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ούρμας Ρεϊνσάλου, δήλωσε στο Twitter ότι τα σοβιετικά μνημεία απομακρύνθηκαν επειδή «σπέρνουν την διχόνοια στην κοινωνία μας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία εξέφρασε την οργή της για τα σχέδια της Εσθονίας. «Ο πόλεμος κατά της ιστορίας … και η απομάκρυνση μνημείων για όσους έσωσαν την Ευρώπη από τον φασισμό, είναι φυσικά εξωφρενικός», δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα