ΑΘΗΝΑ
17:18
|
19.04.2024
Δικηγόροι του συνιδρυτή των Wikileaks καταγγέλλουν υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοσιογράφοι και δικηγόροι υπέβαλαν μήνυση κατά της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) και του πρώην διευθυντή της, Μάικ Πομπέο, για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, κατά τη συνάντησή τους με τον συνιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Στη μήνυση, που κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης χθες Δευτέρα, οι μηνυτές, αναφέρουν ότι η CIA παραβίασε τα δικαιώματα απορρήτου τους με την εγγραφή των συνομιλιών τους και την αντιγραφή δεδομένων από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους.  

Στους ενάγοντες περιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι Τσαρλς Γκλας και Τζον Γκετς, καθώς και οι δικηγόροι Μάργκαρετ Κούνστλερ και Ντέμπορα Χρμπεκ, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς έχουν εκπροσωπήσει τον Ασάνζ.

Στην κατάθεσή τους, οι δημοσιογράφοι και οι δικηγόροι ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να παραδώσουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές στην Undercover Global SL, έναν ιδιωτικό εργολάβο ασφαλείας στην πρεσβεία του Ισημερινού εκείνη την εποχή, πριν συναντηθούν με τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ισχυρίζονται ότι η εταιρεία στη συνέχεια αντέγραψε αυτά τα δεδομένα και τα διαβίβασε στη CIA, με επικεφαλής τότε τον Πομπέο. Η Undercover Global και ο διευθύνων σύμβουλός της Ντέιβιντ Μοράλες Γκίλεν (David Morales Guillen) αναφέρονται επίσης στη μήνυση.

«Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προστατεύει τους πολίτες από τις υπερβολές της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμη και για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε ξένη πρεσβεία σε μια ξένη χώρα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ροθ, ο κύριος δικηγόρος που εκπροσωπεί την ομάδα.

Η CIA απαγορεύεται από τον νόμο να συλλέγει πληροφορίες για πολίτες των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι μηνυτές ισχυρίζονται ότι η Υπηρεσία διατηρεί μια μυστική βάση με τέτοια δεδομένα. Όπως ανέφερε ο Ρίτσαρντ Ροθ, η παρακολούθηση της ομάδας δικηγόρων, σημαίνει πως το δικαίωμα του Ασάνζ σε δίκαιη δίκη είχε «κηλιδωθεί, αν όχι ακυρωθεί».

«Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, ακόμη και μέχρι την απόρριψη των κατηγοριών ή την απόσυρση του αιτήματος έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, ως απάντηση σε αυτές τις κατάφωρα αντισυνταγματικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει κρατούμενος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Μπελμάρς, έξω από το Λονδίνο και κινδυνύει με έκδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Amber Alert: Εξαφάνιση 11χρονου από χώρο φιλοξενίας στην πλατεία Αττικής

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα