ΑΘΗΝΑ
06:47
|
18.04.2024
«Πιστεύω ότι πήρα τη σωστή απόφαση για το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, δήλωσε ότι ο προκάτοχός του, Σκοτ Μόρισον, «υπονόμευσε τη δημοκρατία» διορίζοντας κρυφά τον εαυτό του σε πέντε πρόσθετους υπουργικούς ρόλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, εν αγνοία των περισσότερων άλλων νομοθετών ή του κοινού.

Ο Αλμπανίζι υποστήριξε ότι ο Μόρισον λειτούργησε μυστικά, κρατώντας τον αυστραλιανό λαό στο σκοτάδι και παραπλανώντας το Κοινοβούλιο σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για ποια χαρτοφυλάκια. «Επρόκειτο για διακυβέρνηση μέσω εξαπάτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσθέτοντας στις αποκαλύψεις που αναλύθηκαν για πρώτη φορά λεπτομερώς το Σαββατοκύριακο από τα μέσα ενημέρωσης, ο Αλμπανίζι δήλωσε ότι μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021, ο Μόρισον διορίστηκε υπουργός Υγείας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημοσίου Ταμείου, και Βιομηχανίας, κινήσεις που φαίνεται να έδωσαν στον Μόρισον ίσες εξουσίες με τους υπουργούς που είχαν ήδη διοριστεί σε αυτές τις θέσεις.

«Είναι εντελώς εκπληκτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μόρισον κράτησε αυτούς τους διορισμούς μυστικούς από τον αυστραλιανό λαό», δήλωσε ο Αλμπανίζι σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB του Σίδνεϊ, ο Μόρισον υπερασπίστηκε την ανάληψη των επιπλέον χαρτοφυλακίων, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μέτρο ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και ότι θα είχε δημοσιοποιήσει τους διορισμούς εάν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει τις εμπλεκόμενες εξουσίες.

«Μερικές φορές ξεχνάμε τι συνέβαινε πριν από δύο χρόνια και την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε. Ήταν μια αντισυμβατική στιγμή και μια άνευ προηγουμένου στιγμή», δήλωσε. «Ο Μπόρις Τζόνσον παραλίγο να πεθάνει μια νύχτα», πρόσθεσε ο Μόρισον, αναφερόμενος στη νοσηλεία του τότε πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω κορονοϊού. «Είχαμε υπουργούς που νόσησαν από κορονοϊό».

Ο Μόρισον χρησιμοποίησε τις πρόσθετες εξουσίες του σε τουλάχιστον μία περίπτωση, για να ανατρέψει μια απόφαση του πρώην υπουργού Κιθ Πιτ να εγκρίνει ένα αμφιλεγόμενο έργο φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο Πιτ ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν γνώριζε ότι ο Μόρισον είχε κοινή εποπτεία στο υπουργικό του χαρτοφυλάκιο και ότι εμμένει στις αποφάσεις που έλαβε τότε.

Σε μια πιο λεπτομερή περιγραφή που δημοσιεύθηκε αργότερα στο Facebook, ο Μόρισον έγραψε ότι το έργο φυσικού αερίου ήταν το μόνο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε άμεσα και ότι «πιστεύω ότι πήρα τη σωστή απόφαση για το εθνικό συμφέρον». «Για οποιοδήποτε αδίκημα στους συναδέλφους μου, ζητώ συγγνώμη», πρόσθεσε.

Η Κάρεν Άντριους, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών υπό τον Μόρισον, δήλωσε ότι ο Μόρισον δεν την ενημέρωσε ποτέ ότι διορίστηκε επίσης στο χαρτοφυλάκιο. Υποστήριξε ότι ο Μόρισον, ο οποίος παραμένει στο Κοινοβούλιο στα έδρανα της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να παραιτηθεί. «Ο αυστραλιανός λαός έχει απογοητευτεί, έχει προδοθεί», ανέφερε. «Το να συμπεριφέρεται ένας πρώην πρωθυπουργός με αυτόν τον τρόπο, να ορκίζεται κρυφά σε άλλα χαρτοφυλάκια … είναι απολύτως απαράδεκτο».

The devastating impacts of the COVID-19 pandemic and associated recession required an unprecedented policy response from…

Posted by Scott Morrison (ScoMo) on Monday, August 15, 2022

Ο Αλμπανίζι ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα ως προς τη νομιμότητα ορισμένων ενεργειών του Μόρισον, συμπεριλαμβανομένου του έργου φυσικού αερίου, και αναμένεται να την λάβει την Δευτέρα.

«Αυτό είναι ένα θλιβερό κατηγορητήριο όχι μόνο εναντίον του κ. Μόρισον, αλλά όλων εκείνων των συναδέλφων του στο Υπουργικό Συμβούλιο που έμειναν άπραγοι και επέτρεψαν να συμβεί αυτό. Έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία μας, είναι μια επίθεση στο σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του Ουέστμινστερ όπως το γνωρίζουμε», δήλωσε ο Αλμπανίζι. «Και όχι μόνο ο κ. Μόρισον, αλλά και άλλοι που συμμετείχαν σε αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν».

Η καθηγήτρια Αν Τούμεϊ, ειδικός συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ότι ήταν λογικό ο Μόρισον να ήθελε να έχει ένα δεύτερο άτομο που θα μπορούσε να αναλάβει εάν το πρώτο άτομο ήταν ανίκανο, σημείωσε ωστόσο ότι οι υπουργικοί διορισμοί συνήθως καταγράφονται και δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Τις κινήσεις του Μόρισον υπέγραψε ο Γενικός Κυβερνήτης Ντέιβιντ Χάρλεϊ, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι ο Χάρλεϊ ακολούθησε διαδικασίες σύμφωνες με το σύνταγμα. «Δεν είναι ασυνήθιστο να διορίζονται υπουργοί για να διοικούν τμήματα διαφορετικά από την ευθύνη του χαρτοφυλακίου τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του. «Αυτοί οι διορισμοί δεν απαιτούν τελετή ορκωμοσίας. Ο Γενικός Κυβερνήτης υπογράφει ένα διοικητικό όργανο μετά από συμβουλή του πρωθυπουργού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα