ΑΘΗΝΑ
23:21
|
02.05.2024
Η Μόσχα κάλεσε το Λονδίνο να μην δημιουργήσει τεχνητές εστίες έντασης στην Αρκτική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα βρετανικό αεροσκάφος αναγνώρισης και ραδιοηλεκτρονικού πολέμου Boeing RC-135W πραγματοποίησε μια «επιχείρηση ρουτίνας» στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα της Νορβηγίας και του Μπάρεντς στις 15 Αυγούστου, ανακοίνωσε, σήμερα Τετάρτη ,η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε, τη Δευτέρα, ότι το αεροσκάφος παραβίασε τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας κοντά στο ακρωτήριο Svyatoy Nos πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντ. Οι ρωσικές αεροπορικές και διαστημικές δυνάμεις επιφορτίστηκαν με την αποτροπή αυτής της υπερπτήσης και το αεροπλάνο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή κάτω από την πίεση ενός ρωσικού μαχητικού MiG-31BM.

Το υπουργείο σημείωσε ότι το Λονδίνο είχε υποβάλει αίτηση για την πτήση και πάνω από ρωσικό έδαφος, η οποία ήταν σκόπιμη πρόκληση, και επεσήμανε ότι όλες οι πιθανές συνέπειες θα βαρύνουν εξ ολοκλήρου τη βρετανική πλευρά.

«Το ρωσικό MiG-31 πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό προσέγγισης με το RC-135 Rivet Joint αναγνωριστικό αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο εκτελούσε μια επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Νορβηγική Θάλασσα και τη Θάλασσα Μπάρεντς στις 15 Αυγούστου», ανέφερε η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram.

Η πρεσβεία υποστηρίζει επίσης ότι «το πλήρωμα του βρετανικού αεροσκάφους ήταν σε επαφή με Ρώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και έδρασε με ασφάλεια και επαγγελματισμό».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Επιτετραμμένος στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γκουσάροφ είπε ότι η Μόσχα κάλεσε το Λονδίνο να μην δημιουργήσει τεχνητές εστίες έντασης στην Αρκτική και κατήγγειλε την υπερπτήση ως «μια προμελετημένη και σκόπιμη πρόκληση με στόχο την πειρατεία της άμυνας της Ρωσίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα