ΑΘΗΝΑ
07:43
|
24.04.2024
«Ελήφθη και εφαρμόστηκε μια πολιτική απόφαση για την εθνοκάθαρση, την εξόντωση ολόκληρης της εθνικής μειονότητας που ζει εκεί εδώ και αιώνες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μαζική δολοφονία Πολωνών από Ουκρανούς εθνικιστές κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εμπίπτει στον ορισμό της γενοκτονίας και η κυβέρνηση στο Κίεβο θα πρέπει να το αναγνωρίσει αργά ή γρήγορα, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας Γιάροσλαβ Σέλιν.

«Πρέπει να το αναγνωρίσουν γιατί είναι γεγονός. Είναι απλά ένα γεγονός. Ελήφθη και εφαρμόστηκε μια πολιτική απόφαση για την εθνοκάθαρση, την εξόντωση ολόκληρης της εθνικής μειονότητας που ζει εκεί εδώ και αιώνες», δήλωσε ο Σέλιν στο Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (PAP). «Αυτό είναι γενοκτονία, ταιριάζει σε όλες τις παραμέτρους του ορισμού της γενοκτονίας, οπότε δεν υπάρχει συζήτηση εδώ. Αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός. Αργά ή γρήγορα, οι Ουκρανοί θα πρέπει να το αναγνωρίσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολωνούς ιστορικούς, μεταξύ 100.000 και 130.000 Πολωνών σφαγιάστηκαν από τον Ουκρανικό Επαναστατικό Στρατό (UPA) του Στεπάν Μπαντέρα. Το 2016, το πολωνικό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που όριζε την 11η Ιουλίου ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία, αναφερόμενο στην ημερομηνία κατά την οποία ο UPA επιτέθηκε σε 150 πολωνικές πόλεις στη Βολυνία και την Ανατολική Γαλικία. Η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε το ψήφισμα ως αντιπαραγωγικό.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει συντάξει πρόταση για μια κοινή ομάδα εργασίας για την εύρεση μαζικών τάφων και την διεξαγωγή εκταφών για την πραγματοποίηση κατάλληλων ταφών. Ο Σέλιν ανέφερε ότι ο κατάλογος των μελών της συλλογικής ομάδας εργασίας στάλθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού στο Κίεβο. «Περιμένουμε μια πρόταση προσωπικού από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος.

Μέρος του προβλήματος, υποστήριξε ο Σέλιν, είναι η πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης να δοξάζει τον UPA ως Ουκρανούς εθνικιστές που πολέμησαν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, αγνοώντας τις υπόλοιπες ενέργειές του, όπως η γενοκτονία των Πολωνών. Ως αποτέλεσμα, είπε, υπάρχει μια «πραγματική άγνοια» των σφαγών στη Βολυνία.

Το καθήκον της Πολωνίας είναι να οικοδομήσει μια κοινή ιστορική αλήθεια, συμπλήρωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί «αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στο σημείο όπου μέρος των παραδόσεων αυτού του στρατιωτικού σχηματισμού και των εθνικιστικών πολιτικών κινημάτων πίσω από αυτό θα θεωρούνται απαράδεκτα και άξια καταδίκης».

Ο Μπαντέρα και ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός είναι εθνικοί ήρωες στη σημερινή Ουκρανία, έχοντας αναγνωριστεί επίσημα το 2010 από την κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο, με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας να φιλοξενεί πολλά μνημεία, αγάλματα και μουσεία προς τιμήν του Μπαντέρα, και μια από τις κεντρικές λεωφόρους του Κιέβου να έχει πάρει το όνομά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα