ΑΘΗΝΑ
01:29
|
03.05.2024
Τουλάχιστον 17 βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στις νότιες επαρχίες που αντιμετωπίζουν εξέγερση του μουσουλμανικού στοιχείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 17 βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης, Πατάνι, Ναραθιβάτ και Γιάλα.

Εκρήξεις και πυρκαγιές σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 17 σημεία στη νότια Ταϊλάνδη, από το βράδυ της Τρίτης ως τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέφεραν οι αρχές της χώρας, κάνοντας λόγο για συντονισμένες επιθέσεις που άφησαν πίσω του αρκετούς τραυματίες.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο Πραμότε Προμίν, κανείς έως τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν κυρίως σε μικρά καταστήματα και βενζινάδικα, στις επαρχίες Πατάνι, Ναραθιβάτ και Γιάλα,.

Οι επαρχίες στον νότο της χώρας, κατά μήκος των συνόρων με τη Μαλαισία, βιώνουν εδώ και δεκαετίες την εξέγερση της πλειοψηφίας του μουσουλμανικού στοιχείου που

Περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στην περιοχή, από το 2004, σύμφωνα με την ομάδα Deep South Watch, η οποία παρακολουθεί την έξαρση της βίας.

Οι μουσουλμάνοι Ταϊλανδοί στο νότο καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη χώρα, που κυριαρχείται από τους Βουδιστές, ενώ η δυσαρέσκειά τους εντείνεται από την σκληρή καταστολή με την οποία τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας για τις τελευταίες επιθέσεις ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Πραμότε Προμίν είπε ότι οι δράστες κινήθηκαν με μοτοσυκλέτες και σε πολλές περιπτώσεις πέταξαν βόμβες μολότοφ στους στόχους τους.

«Είναι σαφές ότι οι αντάρτες παραμένουν προσηλωμένοι στη χρήση βίας, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη στην οικονομία, δημιουργώντας αβεβαιότητα και υπονομεύοντας το κυβερνητικό σύστημα», τόνισε.

Το κύμα επιθέσεων ακολούθησε την επανέναρξη συνομιλιών, νωρίτερα φέτος, μεταξύ της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης και της κύριας ομάδας ανταρτών, Barisan Revolusi Nasional, μετά από μια διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας.

Έτερη ομάδα, η Patani United Liberation Organization (PULO), η οποία παραγκωνίστηκε από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών, πραγματοποίησε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση δεν γίνεται σε σωστή βάση. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Καστούρι Μακότα, δήλωσε, παρόλα αυτά, στο Reuters ότι οι τελευταίες επιθέσεις δεν έχουν «καμία σχέση με την PULO».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα