ΑΘΗΝΑ
23:38
|
08.05.2024
Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της «υπονόμευσης της μουσουλμανικής θρησκείας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια Μαροκινή καταδικάστηκε τις προηγούμενες ημέρες σε δύο χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της «υπονόμευσης της μουσουλμανικής θρησκείας» λόγω μιας ανάρτησης που έκανε στο Facebook που θεωρήθηκε «προσβλητική» για το Ισλάμ, ανέφερε ο αδελφός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η 39χρονηΦατίμα Καρίμ, ανακρίθηκε από την αστυνομία στις 15 Ιουλίου και από τότε βρίσκεται υπό κράτηση, είπε ο αδελφός της. Προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου επειδή σχολίασε με σατιρικό ύφος, στα αραβικά, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, στίχους από το Κοράνι και το κήρυγμα του προφήτη Μωάμεθ.

Η Καρίμ, η οποία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, επικαλέστηκε το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης που εγγυάται το σύνταγμα του Μαρόκου, είπε ο αδελφός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδερφή του ζήτησε δημόσια συγγνώμη από «οποιονδήποτε αισθάνθηκε προσβεβλημένος» από τις αναρτήσεις της, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να υπονομεύσει το Ισλάμ.

Το πρωτοδικείο στο Ουέντ Ζεμ, 150 χιλιόμετρα από την Καζαμπλάνκα, την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση. «Η ετυμηγορία είναι πολύ σκληρή. Μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω», σχολίασε ο αδερφός της.

Το άρθρο 267-5 του ποινικού κώδικα του Μαρόκου, βάσει του οποίου καταδικάστηκε η Φατίμα Καρίμ, προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως δύο χρόνια για όποιον «υπονομεύει τη μουσουλμανική θρησκεία». Η ποινή μπορεί να αυξηθεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση εάν το αδίκημα διαπραχθεί δημόσια, «συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μέσων». Το ίδιο άρθρο προβλέπει επίσης αυστηρή τιμωρία για «επίθεση στο μοναρχικό καθεστώς» και «υποκίνηση για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» του βασιλείου.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το συγκεκριμένο άρθρο, επισημαίνοντας ότι η διατύπωση «δεν ορίζει συγκεκριμένα» αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «υπονόμευση».

Τον Ιούνιο του 2021, μια Ιταλομαροκινή καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση από μαροκινό δικαστήριο για «υπονόμευση της μουσουλμανικής θρησκείας» επειδή δημοσίευσε σατιρικές φράσεις που μιμούνται στίχους από το Κοράνι στο Facebook. Ωστόσο, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη λίγο μετά, αφού –με έφεση– η ποινή της άλλαξε σε δίμηνη φυλάκιση με αναστολή, μετά από εκστρατεία διαμαρτυρίας από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα