ΑΘΗΝΑ
14:28
|
20.04.2024
Το Mir είναι ένα ρωσικό τραπεζικό σύστημα πληρωμών που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τραπεζικό και ασφαλιστικό τμήμα του υπουργείου Οικονομικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να ενταχθεί στο σύστημα πληρωμών Mir εντός μηνών από την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος, Κορμπάν Εσκαντάρι, θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τον Εσκαντάρι, ωστόσο, οι συνομιλίες σχετικά με το σύστημα Mir μεταξύ των δύο χωρών περιορίζονται σε διμερείς οικονομικούς δεσμούς και χώρες που έχουν πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες του συστήματος Mir.

Το Mir, που σημαίνει «κόσμος» στα ρωσικά, είναι ένα ρωσικό τραπεζικό σύστημα που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Με τα τρέχοντα μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, του Ιράν, της Κούβας και άλλων χωρών από το τραπεζικό σύστημα SWIFT από την Δύση, οι πληγείσες χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο οικονομικός αποκλεισμός που επιβάλλει η Δύση.

Η Νότια Κορέα και η Τουρκία έχουν επίσης ενταχθεί στο Mir και αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες επωφελούνται από τις υπηρεσίες του. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκουν επίσης να ενταχθούν στο σύστημα Mir στο μέλλον.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα αρχίσουν να δέχονται συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες Mir. Η εξέλιξη στις οικονομικές σχέσεις ήρθε κατά την διάρκεια αυξανόμενων αναφορών ότι η Τεχεράνη και η Μόσχα εργάζονταν για την επέκταση των οικονομικών τους σχέσεων για την καταπολέμηση των αμερικανικών κυρώσεων.

Την 23η Ιουλίου, το Χρηματιστήριο Συναλλάγματος του Ιράν (ICE) ξεκίνησε ένα σύστημα σύζευξης νομισμάτων που επιτρέπει στους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς να πραγματοποιούν πληρωμές τόσο με ιρανικά ριάλ όσο και με ρωσικά ρούβλια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ρωσικές τράπεζες αποκλείστηκαν από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμμάχων της ως μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η κίνηση είχε σκοπό να πλήξει το τραπεζικό δίκτυο της χώρας και την πρόσβασή του σε κεφάλαια μέσω του συστήματος SWIFT, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή συναλλαγή χρήματος παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα