ΑΘΗΝΑ
10:44
|
26.04.2024
Στο ελληνικό κτηματολόγιο η νησίδα στην οποία βρήκε τον θάνατο η 5χρονη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού – μεταναστευτικού καταλογίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή ανακοίνωσή του, σχετικά με τα τελευταία τεκταινόμενα στον Έβρο, επισημαίνοντας ότι «απέναντι στις προκλήσεις κατά των εθνικών συμφερόντων μας πρέπει να επιδεικνύουμε σύνεση και υπευθυνότητα». 

«Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», προσθέτει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Στο ελληνικό κτηματολόγιο η νησίδα στην οποία βρήκε τον θάνατο η 5χρονη

Την ίδια ώρα νέα διάσταση στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο δίνει η αποκάλυψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η νησίδα του Έβρου στην οποία είχαν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες και βρήκε τραγικό θάνατο το 5χρονο κοριτσάκι, είναι δηλωμένη στο ελληνικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, η νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο και στοιχεία ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075. Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά, οι συντεταγμένες της εγγραφής στο κτηματολόγιο ταυτίζονται με το στίγμα των metadata από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν κοινοποιήσει οι πρόσφυγες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και συγκεκριμένα, ενδεικτικά,  41 deg 16’ 23.99’’ N  26 deg 25’ 45.72’’ E και 41 deg 16’ 23.2 N 26 deg 25’45.4’’ (επισυνάπτονται οι σχετικές αναρτήσεις twitter με τα metadata τους από 11/8/2022 και 9/8/2022)

Και όπως επισημαίνουν «προφανώς η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ, τουλάχιστον ως προς τις ελληνικές αρχές,  όχι μόνον για την κυριότητα επί της νησίδας αλλά και για την κυριαρχία επ’ αυτής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα