ΑΘΗΝΑ
02:36
|
27.07.2024
Βασικός χρηματοδότης των πολιτοφυλακών των εθνοτικών Χούτου, τους παρότρυνε να «σκοτώσουν τις κατσαρίδες Τούτσι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Φελισιέν Καμπούγκα, φερόμενος ως χρηματοδότης της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα, θα δικαστεί στη Χάγη στις 29 Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε σήμερα δικαστής του ΟΗΕ.

Κάποτε ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρουάντα, ο Καμπουγάκ φέρεται να χρηματοδότησε τις πολιτοφυλακές των εθνοτικών Χούτου και να τις παρότρυνε μέσω των media να «σκοτώσουν τις κατσαρίδες Τούτσι».

Στα 87 του πλέον, ο Καμπούγκα συνελήφθη στη Γαλλία τον Μάιο του 2020 και μεταφέρθηκε σε δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι έπαιξε βασικό ρόλο στη σφαγή 800.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου. Αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων μία κατηγορία για γενοκτονία και τρεις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: δίωξη, εξόντωση και φόνο.

«Η έδρα ορίζει η δίκη να ξεκινήσει με τις εναρκτήριες τοποθετήσεις στις 29 Σεπτεμβρίου, και την αποδεικτική διαδικασία από τις 5 Οκτώβρη» ανακοίνωσε ο δικαστής Ιαν Μπόνομι του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας (MICT).

Φορώντας ένα σκούρο κοστούμι, μαύρη γραβάτα και ριγέ λευκό πουκάμισο, ο ταλαιπωρημένος Καμπουγκά, που μεταφέρθηκε στην αίθουσα με αναπηρικό καροτσάκι, άκουσε την ανακοίνωση, και όταν ρωτήθηκε αν επιθυμεί να απευθυνθεί στο δικαστήριο ζήτησε μόνο την αλλαγή συνηγόρου υπεράσπισης.

Ο σημερινός δικηγόρος υπεράσπισής του, Αμανουέλ Ατλίτ, δήλωσε αθώος για λογαριασμό του πελάτη του στην πρώτη εμφάνιση του Καμπουγκά στη Χάγη, τον Νοέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη Ρουάντα το 1994 σε ένα ξέσπασμα εχθροπραξιών που κράτησε 100 ημέρες και συγκλόνισε τον πλανήτη.

Σύμμαχος του τότε κυβερνώντος κόμματος της Ρουάντα, ο Καμπουγκά φέρεται να βοήθησε στη δημιουργία της ομάδας πολιτοφυλακής Interahamwe Hutu και του Radio-Television Libre des Mille Collines (RTLM), του οποίου οι εκπομπές υποκινούσαν ανοιχτά σε δολοφονίες.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός εντόπιζε επίσης τις κρυψώνες των Τούτσι που δολοφονούνταν αργότερα, αναφέρουν οι εισαγγελείς στο κατηγορητήριο, προσθέτοντας ότι ο Καμπουγκά ήλεγχε και ενθάρρυνε το περιεχόμενο των εκπομπών του σταθμού και τον υπερασπίστηκε όταν ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας επέκρινε τις εκπομπές του.

Ο Καμπούγκα κατηγορείται επίσης ότι όχι μόνο δηλητηρίασε το μυαλό των συμπατριωτών του, μέσω της προπαγάνδας μίσους του ραδιοφωνικού του σταθμού, αλλά φρόντισε, σύμφωνα με τους κατήγορούς του, να οπλίσει και τα χέρια τους δίνοντας τους δωρεάν εκατοντάδες χιλιάδες ματσέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανελέητη σφαγή των Τούτσι – μία μαύρη σελίδα στην ανθρώπινη ιστορία η οποία ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1994.

Δραπετεύοντας μετά το τέλος των συγκρούσεων από τη Ρουάντα, ο Καμπουγκά, πέρασε χρόνια κρυμμένος πίσω από πλαστά διαβατήρια, με τη στήριξη ενός δικτύου πρώην συμμάχων την αρχών της Ρουάντα που τον βοήθησαν να αποφύγει έως την σύλληψή του, την Άνοιξη του 2020, τη δικαιοσύνη.

Μετά τη σύλληψή του, σε ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στο Παρίσι, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο 87χροος πλέον Καμπουγκά, θα έπρεπε να δικαστεί στη Γαλλία για λόγους υγείας. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί υπό την κράτηση του ΟΗΕ, με βάση ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί το 1997.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα