ΑΘΗΝΑ
14:45
|
07.05.2024
Νομοθέτες από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο νησί τον Οκτώβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο de facto πρεσβευτής της Ταϊβάν στο Βερολίνο επαίνεσε αυτό που χαρακτήρισε ως μεταστροφής της Γερμανίας προς μια πιο δυναμική στάση απέναντι στην Κίνα και προέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Ταϊπέι.

Ο Σιε Τζι-Γουέι, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Βερολίνο το 2016, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι επιθυμεί η Γερμανία και οι στρατηγικοί εταίροι της να προσκαλέσουν την Ταϊβάν να συμμετάσχει στους επόμενους «ελιγμούς» τους στον Ινδο-Ειρηνικό ή να οργανώσουν περισσότερες διμερείς επισκέψεις.

«Διαισθάνομαι την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να βελτιώσει τον χειρισμό της Ταϊβάν – ορισμένα πράγματα έχουν ήδη συμβεί», δήλωσε ο Σιε σε συνέντευξή του που πραγματοποιήθηκε χθες. «Ελπίζω ότι, καθώς οι Κινέζοι γίνονται πιο αμείλικτοι στην επιθετικότητά τους προς την Ταϊβάν, θα υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση απέναντι στην Κίνα».

Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει την Γερμανία για την ήπια στάση της απέναντι στο Πεκίνο σε θέματα όπως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η στάση της απέναντι στην Ταϊβάν, εν μέρει λόγω της μεγάλης οικονομικής εξάρτησής της από την Κίνα, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας από το 2016.

Ωστόσο η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχει υποσχεθεί να γίνει πιο σκληρή, με την συμφωνία συνασπισμού της να είναι η πρώτη που αναφέρει την Ταϊβάν, δηλώνοντας ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο status quo στο Στενό της Ταϊβάν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνο ειρηνικά και με αμοιβαία συμφωνία.

Το θέμα έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Κίνα διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί. 

Η Γερμανία έχει συνταχθεί με άλλα δυτικά έθνη τον τελευταίο χρόνο στην επέκταση της στρατιωτικής της παρουσίας στον Ινδο-Ειρηνικό. Αυτή την εβδομάδα ανέπτυξε 13 στρατιωτικά αεροσκάφη σε κοινές ασκήσεις στην Αυστραλία.

Ο Σιε ανέφερε επίσης ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να ενσωματωθεί πιο στενά σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή η Ιντερπόλ, και υποστήριξε πως δεν ακούγεται πλέον καμία αναφορά στο Βερολίνο για το «Wandel durch Handel» (αλλαγή μέσω του εμπορίου), μακράν κατευθυντήρια αρχή της πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στην Κίνα – εκτός από επικρίσεις.

Ένας νέος δρόμος ακολουθήθηκε επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Σιε, αναφερόμενος στην επίσκεψη της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικολά Μπιρ, στην Ταϊβάν τον Ιούλιο, την πρώτη από μια τόσο υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σιε ανέφερε ότι θα καλωσόριζε μια επίσκεψη του προέδρου της κάτω βουλής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, αν και αυτό πιθανότατα θα ήταν «υπερβολικό αίτημα». Η Γερμανία έχει αποκλείσει επισκέψεις υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων στην Ταϊβάν.

Μια ομάδα νομοθετών από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ταϊβάν τον Οκτώβριο, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, Ρενάτα Αλτ, στο Reuters την περασμένη εβδομάδα. «Το ταξίδι οφείλει να στείλει ένα μήνυμα ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την δημοκρατία εκεί», υποστήριξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Πυρά από Βραζιλία, Βενεζουέλα κατά Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα