ΑΘΗΝΑ
19:49
|
27.04.2024
Αφορμή η δεύτερη υψηλού επιπέδου επίσκεψη από αξιωματούχους των ΗΠΑ στο νησί εδώ και ένα μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της Ταϊβάν και διοργάνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί ως απάντηση στην επίσκεψη μιας δικομματικής αντιπροσωπείας Αμερικανών νομοθετών.

Η δικομματική αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Εντ Μάρκι από την Μασαχουσέτη, έφτασε στην Ταϊπέι το βράδυ της Κυριακής. Η επίσκεψή τους θα επικεντρωθεί στο εμπόριο, την περιφερειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε η de facto πρεσβεία της Ουάσινγκτον στην Ταϊπέι, το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαιρέτισε την επίσκεψη ως ένα ακόμη σημάδι φιλίας μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσινγκτον «που δεν φοβάται τις απειλές και τον εκφοβισμό της Κίνας».

Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσίευσε ένα σχόλιο μετά την άφιξη των νομοθετών την Κυριακή με τίτλο «Οι πολιτικοί των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με την φωτιά στο ζήτημα της Ταϊβάν», χαρακτηρίζοντας τους Αμερικανούς νομοθέτες που επισκέφθηκαν την Ταϊβάν «οπορτουνιστές» που σκέφτονται τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Την Δευτέρα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων κατά επτά ατόμων επειδή φέρονται να υποστήριξαν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Στα άτομα συμπεριλαμβάνονται ο de facto πρέσβης της Ταϊβάν στις ΗΠΑ, Χσιάο Μπι-χιμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν, Γουέλινγκτον Κου, και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού κόμματος, Λιν Φε-φαν.

Οι επτά, στους οποίους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο και να αποκομίζουν κέρδη στην Κίνα, προστίθενται στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και την πρόεδρο της Ταϊβάν, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Νοέμβριο του 2021.

Το υπουργείο Εξωτερικών του νησιού δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι μια δημοκρατία στην οποία «δεν μπορεί να παρέμβει η Κίνα». Ο Λιν ανέφερε ότι ενώ οι κυρώσεις είναι «ένα πλήγμα στην τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων», θεώρησε αυτές που του επιβλήθηκαν «μεγάλη τιμή».

«Οι άνθρωποι στην Ταϊβάν με συνεχάρησαν για την ‘διάκριση’ και καταλαβαίνω γιατί. Είμαι περήφανος που χαρακτηρίζομαι ως ένθερμος υποστηρικτής του σπιτιού μου», δήλωσε ο Λιν στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Η επιλογή της Κίνας να επιβάλει κυρώσεις ως απάντηση στη δέσμευσή μας στον διπλωματικό διάλογο αποτελεί σκοτεινή σκιά πάνω από την τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων σχέσεων», πρόσθεσε.

«Ενώ η Ταϊβάν δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένη με την προοπτική του πολέμου, μπροστά σε τέτοιες απειλές είμαστε απρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τον τρόπο ζωής μας… Η επιθετικότητα θα βλάψει μόνο την προθυμία μας να συμμετάσχουμε σε διάλογο και να βελτιώσουμε τη συνολική μας σχέση με το Πεκίνο», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι το νησί «δεσμεύεται να διατηρήσει το σταθερό status quo στο στενό της Ταϊβάν».

Το Πεκίνο δήλωσε νωρίτερα ότι πραγματοποίησε έναν νέο γύρο «περιπολίας ετοιμότητας μάχης και ασκήσεων μάχης στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο γύρω από το νησί της Ταϊβάν». Στρατιωτικοί αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης ανανέωσαν επίσης την ρητορική τους «προετοιμασία για πόλεμο» στην Ταϊβάν.

Ο Γου Κιαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, δήλωσε ότι «Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται για πόλεμο, να υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να συντρίβει αποφασιστικά κάθε μορφή αυτονομισμού της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ και απόπειρες ξένης παρέμβασης».

«Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ και τις αρχές του DPP: η χρήση της Ταϊβάν για τον περιορισμό της Κίνας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό κόμμα της Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση της Ταϊπέι καταδίκασε τις ενέργειες του Πεκίνου. Το υπουργείο Άμυνας του νησιού ανέφερε χθες ότι 30 αεροσκάφη και 5 σκάφη του PLA πραγματοποίησαν στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν. Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι από τα 30 αεροσκάφη, τα 15 είχαν διασχίσει την διάμεση γραμμή, μια ανεπίσημη ναυτική γραμμή που διασχίζει την μέση του στενού της Ταϊβάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα