ΑΘΗΝΑ
18:17
|
25.04.2024
Για «πυρηνικό» εκβιασμό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου κάνει λόγο η Μαρία Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι σχεδιάζει προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αύριο, Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείο Ιγκόρ Κανασένκοφ, η σχεδιαζόμενη προβοκάτσια αποτελεί προσπάθεια του Κιέβου να κατηγορηθεί η Μόσχα για ανθρωπογενή καταστροφή.

«Οι μονάδες της  44ης ταξιαρχίας πυροβολικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σχεδιάζει χτυπήματα πυροβολικού στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια από σημεία βολής στην πόλη Νικόπολη προκειμένου να κατηγορηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας», επιβεβαίωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι οι μονάδες του 704ου Συντάγματος Ραδιολογικής, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια έως αύριο, προκειμένου να καταγράψουν τις συνέπειες της πρόκλησης που σχεδιάζει το Κίεβο και να επιδείξουν την υποτιθέμενη προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών του ατυχήματος.

Ο Κονασένκοφ τόνισε, τέλος,  ότι δεν υπήρχαν ρωσικά βαρέα όπλα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του Zaporozhye ή σε παρακείμενες περιοχές. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν βαριά όπλα αναπτυγμένα ούτε στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ούτε σε περιοχές που γειτνιάζουν με αυτό».  «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», επιβεβαίωσε.

Ζαχάροβα: Το Κίεβο χρησιμοποιεί τον σταθμό της Ζαπορίζια για να διαπράξει πυρηνικό εκβιασμό.

Οι προετοιμασίες του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια ηχηρή προκοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Ουκρανία, αποτελεί πυρηνικό εκβιασμό, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

«Δεν πρόκειται μόνο για μια προβοκάτσια, αλλά για πυρηνικό εκβιασμό. Για μια άμεση πυρηνική απειλή. Για έναν εκβιασμό που δεν αφορά μόνο μια χώρα ή μια συγκεκριμένη πολιτική οντότητα, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε.

«Μιλάμε για πυρηνική ενέργεια. Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος κρατείται όμηρος γιατί όλα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Σήμερα, η επιστήμη μας έχει ήδη δείξει ότι οι συνέπειες των ανθρωπογενών καταστροφών και οι διάφορες τραγωδίες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν έχουν όρια. Έχουν μόνο χρονικά όρια. Μόνο ο χρόνος μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση αυτών των συνεπειών», κατέληξε η Ρωσίδα κορυφαία διπλωμάτης.

Βαριές οι συνέπειες για τουλάχιστον έξι χώρες

Ένα «ατύχημα» στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια μπορεί να οδηγήσει σε ραδιενεργή μόλυνση εδαφών σε μια σειρά τρίτες χώρες, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Στο χειρότερο σενάριο ένα ατύχημα θα προκαλούσε ραδιενεργές εκρήξεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.

Σύμφωνα με έναν χάρτη που παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο, ραδιενεργές ουσίες μπορούν να φτάσουν στο έδαφος των δυτικών χωρών που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, καθώς και η Λευκορωσία και η Μολδαβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα