ΑΘΗΝΑ
08:46
|
18.04.2024
Ο πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια ακόμη προσπάθεια με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσουν παρατεταμένα ζητήματα μεταξύ των δύο κρατών που έχουν εκτοξεύσει τις εντάσεις στα Βαλκάνια.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας πριν από την συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, δήλωσε ότι «οι πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. «Περιμένω και οι δύο ηγέτες να είναι ανοιχτοί και ευέλικτοι ώστε να βρουν κοινό έδαφος», ανέφερε στο Twitter.

Ακόμη και πριν ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος συνομιλιών, ο Βούτσιτς εξέφρασε απαισιοδοξία ότι η συνάντηση θα αποφέρει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. «Ελπίζω σε οποιαδήποτε λύση, αν και δεν το πιστεύω», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Instagram.

Οι τελευταίες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου εκτινάχθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν η κυβέρνηση του Κούρτι δήλωσε ότι τα σερβικά έγγραφα ταυτότητας και οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων δεν θα ισχύουν πλέον στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Η μειονότητα των Σέρβων που ζουν κυρίως στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αντέδρασε στήνοντας οδοφράγματα, ηχώντας σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και πυροβολώντας όπλα στον αέρα και προς την κατεύθυνση των αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Υπό την εμφανή πίεση της Δύσης, ο Κούρτι ανέβαλε την εφαρμογή του μέτρου για ένα μήνα, για την 1η Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 17χρονο ποδηλάτη

Συναγερμός στην Ινδονησία: Διαδοχικές εκρήξεις ηφαιστείου

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα