ΑΘΗΝΑ
13:11
|
18.05.2024
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την διαγραφή 29 βίντεο από το κανάλι της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Ιβάν Νετσάγιεφ κατήγγειλε πως η διοίκηση του YouTube διέγραψε 29 βίντεο από το κανάλι της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο, ενώ το υπουργείο, σε ανάρτησή του στο Twitter, προέτρεψε το YouTube να «δείξει ωριμότητα και να παραδεχτεί το ‘λάθος’ του» επαναφέροντας το διαγραμμένο περιεχόμενο.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο Τύπου της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο:

Στις 15 Αυγούστου, το YouTube διέγραψε χωρίς προειδοποίηση 29 βίντεο από το κανάλι της Πρεσβείας. Τα περισσότερα από τα βίντεο ήταν οι συνεντεύξεις του πρέσβη της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κέλιν, με ημερομηνία από την 3η Μαρτίου έως την 15η Αυγούστου 2022. Αυτές οι συνεντεύξεις καλύπτουν έναν τεράστιο αριθμό θεμάτων, συγκεκριμένα τις σχέσεις Ρωσίας-Ηνωμένου Βασιλείου, τις παγκόσμιες επισιτιστικές και ενεργειακές κρίσεις, τους Ρώσους συμπατριώτες στο εξωτερικό, την πολιτική παράνομων κυρώσεων της Δύσης, καθώς και την διευκρίνιση των σκοπών και των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το YouTube λογοκρίνει επίσης βίντεο που περιέχουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς. Ειδικότερα, τα δεινά που προκάλεσε στους κατοίκους της Μαριούπολης η τρομοκρατική οργάνωση «Αζόφ». Επιπλέον, το YouTube διέγραψε μονομερώς βιντεοσκοπημένα μηνύματα από σεβαστές δυτικές πολιτιστικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Εμίρ Κουστουρίτσα. Φαίνεται ότι ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης «ακυρώθηκε» για τις εκκλήσεις του να μπει τέλος στην επιβεβλημένη από την Δύση πολιτική της πρωτόγονης ρωσοφοβίας.

Η διοίκηση του YouTube αποφάσισε να αποφύγει την προσπάθεια να παράσχει μια δικαιολογημένη εξήγηση των λόγων για τους οποίους διέγραψε τα βίντεο, προτιμώντας να κρυφτεί πίσω από την διατύπωση «Πιστεύουμε ότι το περιεχόμενό σας παραβιάζει τις Οδηγίες της Κοινότητας». Πράγματι, μια πολύ βολική και, κυρίως, καθολική δικαιολογία.

Είναι αμφίβολο αν τα μέλη του προσωπικού του YouTube που ήταν υπεύθυνα για αυτήν την παράλογη απόφαση διαθέτουν επαρκή ικανότητα εξωτερικής πολιτικής για να αξιολογήσουν τις επίσημες δηλώσεις του πρέσβη της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση εύκολα επαληθεύσιμα δεδομένα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η αφαίρεση περιεχομένου βίντεο από το κανάλι της Πρεσβείας αποτελεί μια χονδροειδή προσπάθεια περιορισμού των επικοινωνιακών μας προσπαθειών και, κυρίως, στέρησης από το κοινό μιας πηγής αξιόπιστης πληροφόρησης.

Η διοίκηση του YouTube θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ενέργειές της φέρουν τα σημάδια παραβίασης των αρχών και των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ (OSCE) για την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που έχουν αναληφθεί από όλα τα συμμετέχοντα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, η επιλεκτική παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, οι οποίες, όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου από την πλατφόρμα, που κατοχυρώνονται, ιδίως, στη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις. Τέλος, η πολιτική του YouTube απέναντι στο κανάλι της Πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο μπορεί να θεωρηθεί ως ενέργειες που εισάγουν διακρίσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων.

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τακτικά τους δυτικούς συναδέλφους μας, μεταξύ άλλων και στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μιλούν για την υπεροχή της ελευθερίας του λόγου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών. Ωστόσο, η συνεχής επανάληψη αυτών των συνθημάτων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ένα είδος μάντρα, δεν εμποδίζει τις δυτικές χώρες να διολισθήσουν προς αυταρχικές μεθόδους. Τα κύρια μέσα προπαγάνδας τους είναι πρόθυμα να μιλήσουν με στόμφο για την τελευταία «ατζέντα», η πολιτική «κουλτούρας ακύρωσής» τους επιτρέπει την καταστολή των σημείων διαφωνίας, ενώ τα υπόλοιπα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης λογοκρίνονται αυστηρά με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της παραπληροφόρησης». Δυστυχώς, αυτή η τάση φαίνεται να έχει επικρατήσει και στο YouTube, όπου τα σχόλια των Ουκρανών «τρολ» και των «bots» φαίνεται να είναι πιο πειστικά για την διοίκηση της πλατφόρμας από τις δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας, ενώ οι άμεσες εκκλήσεις για βία και εχθρότητα κατά των Ρώσων δεν είναι κατά κάποιο τρόπο ασυμβίβαστες με τις «Οδηγίες της Κοινότητας».

Ενεργώντας κατά και παραβιάζοντας την αρχή της ελευθερίας του λόγου, το ίδιο το YouTube υπονομεύει τους αρχικούς λόγους για την ίδρυσή του, ωθώντας πολλούς χρήστες να στραφούν σε άλλες πλατφόρμες όπου οι κοινότητες δεν χωρίζονται σύμφωνα με τις γραμμές «δικοί μας» και «δικοί τους».

Καλούμε την διοίκηση του YouTube να αποκαταστήσει όλα τα διαγραμμένα βίντεο και να ζητήσει συγγνώμη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο για τις αβάσιμες, υπερβολικές και μεροληπτικές ενέργειές της. Ένα τέτοιο βήμα θα έδειχνε στο πολλών εκατομμυρίων κοινό του YouTube καθώς και σε εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο-bloggers από όλο τον κόσμο ότι η πλατφόρμα μπορεί ακόμα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Εξ’ άλλου, χωρίς αυτούς το YouTube είναι απλώς ψηφιακός κώδικας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία άνευ προηγουμένου από Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα