ΑΘΗΝΑ
07:48
|
10.05.2024
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το δίκτυο για την ερευνητική δημοσιογραφία Reporters United για την ασφαλέστερη διαδικτυακή καθημερινότητα των πολιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή τις καταγγελίες παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και στη χώρα μας από το κακόβουλο λογισμικό Predator, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και το δίκτυο για την ερευνητική δημοσιογραφία Reporters United αποφάσισαν τη δημιουργία ομάδας εργασίας με σκοπό τη δημιουργία και στην Ελλάδα ενός, ανεξάρτητου από κρατικές αρχές, εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας των δύο φορέων σε θέματα πολιτικών για την ανοιχτότητα, τα ψηφιακά δικαιώματα και τη διαφάνεια, το Εργαστήριο, θα λειτουργεί στα πρότυπα ή και σε συνεργασία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως το Citizenlab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας και το Source Protection Programme (Πρόγραμμα Προστασίας Πηγών) του Centre for Investigative Journalism και του Freedom of the Press Foundation.

Αντικείμενο του θα είναι η διάδοση εργαλείων και εκπαιδευτικών πόρων για την ασφαλέστερη διαδικτυακή καθημερινότητα όλων των πολιτών. Ακόμη, η διάθεση αυτών των εργαλείων θα προσφέρει και στη δημοσιογραφική κοινότητα τη δυνατότητα ασφαλούς διαδικτυακής επικοινωνίας και προστασίας των πηγών, όρων αναντικατάστατων για την άσκηση ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Στην ομάδα εργασίας η οποία θα έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, συμμετέχουν ο Βασίλης Βλάχος, αναπληρωτής Καθηγητής στο αντικείμενο «Εφαρμογές Ασφάλειας σε Περιβάλλον Κατανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων» στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σωτήρης Ιωαννίδης, αναπληρωτής Καθηγητής, στο αντικείμενο Σχεδίαση Υλικού Ψηφιακών Ενσωματωμένων, Παράλληλων ή Ασφαλών Συστημάτων Υπερυψηλής Ταχύτητας, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Σωτήρης Σιδέρης, data editor του Reporters United και του Center for Collaborative Investigative Journalism (CCIJ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα