ΑΘΗΝΑ
18:36
|
25.04.2024
Η νομοθεσία απαγορεύει τις απολύσεις εργαζομένων επειδή συμμετέχουν σε συλλογικές προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, λέει δικαστική απόφαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Starbucks Corp. οφείλει να ακυρώσει τις απολύσεις επτά συνδικαλιστών στο Μέμφις του Τενεσί, και να σταματήσει τις πράξεις εκδίκησης εις βάρος υπαλλήλων της που υποστηρίζουν την οργάνωση συνδικάτων, αποφάσισε, χθες Πέμπτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι απολύσεις κρίθηκαν παράνομες υπό το φως των αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η εταιρεία ενήργησε με τρόπο που εισάγει διακρίσεις, δήλωσε η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Σέριλ Λίπμαν.

Η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (US National Labor Relations Board – NLRB) το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με την επίθεση της εργοδότριας εταιρείας, την ώρα που προσπαθεί να οργανώσει τους εργαζόμενους σε εθνικό επίπεδο.

Η Starbucks, προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την απόφαση, αν και σε παλιότερες δηλώσεις της αρνήθηκε ότι κινήθηκε εκδικητικά. «Το δικαίωμα ενός συνεργάτη να οργανώνεται δεν τον απαλλάσσει από την τήρηση των πολιτικών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρέτζι Μπόρχες τον Μάιο, όταν το NLRB οδήγησε την εταιρεία στα δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι του Starbucks στο Μέμφις, ψήφισαν υπέρ της εκπροσώπησής τους από την Workers United νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι και η NLRB πιστοποίησε αυτές τις εκλογές στις 15 Ιουνίου.

Από τότε που απολύθηκαν, οι εργαζόμενοι που αποκαλούν τους εαυτούς τους «Memphis Seven» συμμετείχαν σε τοπικές διαδηλώσεις και συμμετείχαν, στην έδρα των Starbucks στο Σιάτλ, στο φεστιβάλ South By Southwest όπου συναντήθηκαν και με βουλευτές.

«Είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες που το ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε υπέρ μας και αυτό απλώς δείχνει ότι τα Starbucks θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας φιμώσουν», δήλωσε η Ναμπρέτα Χάρτιν, μία εκ των επτά απολυμένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα