ΑΘΗΝΑ
08:52
|
02.05.2024
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετές παραχωρήσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα την επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά, ισχυρίζεται το Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετές παραχωρήσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα την επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά, γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), αποκάλυψε την Παρασκευή το Iran International.

Το Iran International ανέφερε ότι οι παραχωρήσεις στις οποίες συμφώνησαν οι ΗΠΑ και επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι συμπεριλαμβάνουν την άρση των κυρώσεων σε 17 τράπεζες, την άμεση αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύτηκαν στη Νότια Κορέα και επιτρέπουν την πώληση 50 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού πετρελαίου σε 120 ημέρες.

Σύμφωνα με το Iran International, οι παραχωρήσεις περιλαμβάνουν την ακύρωση πολλαπλών εκτελεστικών διαταγών που υπέγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν ξανά από τη συμφωνία, το Iran International ανέφερε ότι οι ξένες εταιρείες θα εξαιρούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις ως μέρος των νέων παραχωρήσεων.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν θα απελευθερώσουν τους κρατούμενους της άλλης πλευρά, αποκάλυψε το Iran International, χωρίς να διευκρινίσει άλλες παραχωρήσεις που θα έκανε το Ιράν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε αυτές τις παραχωρήσεις, δηλώνοντας: «Τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει. Δεν θα δεχόμασταν ποτέ τέτοιους όρους. Επίσης, δεν θα είχαμε αφήσει μια συμφωνία που λειτουργούσε μόνο για να δούμε το Ιράν να επιταχύνει μαζικά το πυρηνικό του πρόγραμμα.»

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενάντια στη συμφωνία και ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες.

«Οι Ευρωπαίοι έστειλαν στο Ιράν μια τελική προσφορά, η οποία δεν ανταποκρίνεται καν στις απαιτήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν οι Αμερικανοί, και διαπίστωσαν ότι αυτή η προσφορά ήταν «ή όλα ή τίποτα», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος την Πέμπτη σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα