ΑΘΗΝΑ
22:01
|
04.05.2024
Η Αλβανία δήλωσε την Κυριακή ότι διερευνά γιατί δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός προσπάθησαν να εισέλθουν σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αλβανία δήλωσε την Κυριακή ότι διερευνά γιατί δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός προσπάθησαν να εισέλθουν σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ότι δύο από τους στρατιώτες του τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη σύλληψη ενός 24χρονου από τη Ρωσία, ο οποίος είχε μπει στους χώρους του στρατιωτικού εργοστασίου του Γκράμς και προσπαθούσε να τραβήξει φωτογραφίες. Αντιστάθηκε στη σύλληψη και χρησιμοποίησε σπρέι κατά των στρατιωτών.

Σε κοντινή απόσταση συνελήφθησαν άλλοι δύο, μια 33χρονη Ρωσίδα και ένας Ουκρανός ηλικίας 25 ετών.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για το κίνητρο, αλλά αναφέρθηκε στη γεωπολιτική – προφανώς υποδηλώνοντας μια πιθανή σύνδεση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει επικριθεί από την αλβανική κυβέρνηση.

«Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ περιφερειακό πλαίσιο και το γεωπολιτικό πλαίσιο, αυτό δεν μπορεί να απορριφθεί ως ένα συνηθισμένο, πολιτικό περιστατικό, αλλά δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», είπε αφού επισκέφθηκε τους τραυματίες στρατιώτες στο νοσοκομείο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε το Σάββατο ότι τα τρία άτομα είναι «ύποπτα για κατασκοπεία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΜΜΕ με έδρα τα Τίρανα ανέφεραν ότι οι τρεις ύποπτοι ήταν μπλόγκερ που επισκέπτονταν συχνά εγκαταλειμμένες στρατιωτικές βάσεις και άλλα μεγάλα εργοστάσια σε διάφορες χώρες.

Ο Πελέσι είπε ότι η έρευνα θα δείξει αν ήταν bloggers και ποια ήταν τα κίνητρά τους.

Όταν η Αλβανία ήταν υπό κομμουνιστική κυριαρχία, το εργοστάσιο του Gramsh παρήγαγε τυφέκια AK 47 ρωσικής σχεδίασης.

Ο ιστότοπος του υπουργείου αναφέρει ότι το εργοστάσιο παρέχει πλέον μεταποιητικές υπηρεσίες για την αμυντική βιομηχανία. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε επίσης για την εξάρθρωση φορητών όπλων και πυρομαχικών.

Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, έχει ενώσει τη φωνή της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες για να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα