ΑΘΗΝΑ
04:59
|
24.04.2024
Η Σιγκαπούρη θα καταργήσει έναν νόμο που απαγορεύει το γκέι σεξ, καθιστώντας ουσιαστικά νόμιμο να είσαι ομοφυλόφιλος στην πόλη-κράτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σιγκαπούρη θα καταργήσει έναν νόμο που απαγορεύει το γκέι σεξ, καθιστώντας ουσιαστικά νόμιμο να είσαι ομοφυλόφιλος στην πόλη-κράτος, αναφέρει το BBC.

Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λι Χσιέν Λουνγκ στην εθνική τηλεόραση, έρχεται μετά από χρόνια σκληρής συζήτησης.

ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές στη Σιγκαπούρη χαιρέτησαν την κίνηση ως «μια νίκη για την ανθρωπότητα».

Η πόλη-κράτος είναι γνωστή για τις συντηρητικές της αξίες, αλλά τα τελευταία χρόνια ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ζήτησε την κατάργηση του νόμου 377Α της αποικιακής εποχής.

Η Σιγκαπούρη είναι το πιο πρόσφατο μέρος στην Ασία που κινήθηκε προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, μετά την Ινδία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη.

Η προηγούμενη στάση της κυβέρνησης ήταν να διατηρήσει το 377A – το οποίο απαγορεύει το σεξ μεταξύ ανδρών – αλλά υποσχέθηκε επίσης να μην εφαρμόσει τον νόμο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει και τις δύο πλευρές.

Αλλά το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Λι είπε ότι θα καταργήσουν τον νόμο καθώς πίστευε ότι «αυτό είναι το σωστό και κάτι που οι περισσότεροι Σιγκαπούριοι θα αποδεχτούν».

Σημείωσε ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι πλέον καλύτερα αποδεκτοί» και η κατάργηση του 377A θα ευθυγραμμίσει τους νόμους της χώρας με τα «τρέχοντα κοινωνικά ήθη και ελπίζω να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους ομοφυλόφιλους της Σιγκαπούρης».

«Επιτέλους το καταφέραμε και είμαστε εκστασιασμένοι που αυτός ο μεροληπτικός, απαρχαιωμένος νόμος θα σβήσει επιτέλους από τα βιβλία. Υπάρχει μια αίσθηση ότι ίσως χρειάστηκε λίγος πολύς χρόνος, αλλά έπρεπε να συμβεί, ξέρετε. Σήμερα είμαστε πολύ, πολύ χαρούμενοι», δήλωσε στο BBC ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Τζόνσον Ονγκ.

Ένας συνασπισμός ομάδων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ το χαρακτήρισε «δύσκολα κερδισμένη νίκη και θρίαμβο της αγάπης επί του φόβου», προσθέτοντας ότι ήταν το πρώτο βήμα προς την πλήρη ισότητα.

Αλλά εξέφρασαν επίσης ανησυχία για μια άλλη ανακοίνωση που έκανε ο κ. Λι στην ίδια ομιλία.

Είχε πει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει καλύτερη νομική προστασία για τον ορισμό του γάμου ως γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Αυτό ουσιαστικά θα δυσκόλευε τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων.

Είπε ότι η Σιγκαπούρη παραμένει μια παραδοσιακή κοινωνία με πολλούς πρόθυμους να διατηρήσουν τα οικογενειακά και κοινωνικά πρότυπα.

Οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές το χαρακτήρισαν «απογοητευτικό» και προειδοποίησαν ότι θα εμπεδώσει περαιτέρω τις διακρίσεις στην κοινωνία.

Αύξηση της υποστήριξης στους ΛΟΑΤΚΙ

Η Σιγκαπούρη κληρονόμησε το 377A από τους Βρετανούς και επέλεξε να το διατηρήσει μετά την ανεξαρτησία το 1965.

Αν και ο νόμος ποινικοποιεί τεχνικά το σεξ μεταξύ ανδρών, θεωρείται ουσιαστικά ως απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας.

Καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ενεργά τα τελευταία χρόνια, μια ακμάζουσα και ολοένα πιο ορατή σκηνή ΛΟΑΤΚΙ έχει αναπτυχθεί στη Σιγκαπούρη, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών κέντρων για γκέι.

Ωστόσο, οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές έχουν ζητήσει εδώ και καιρό την κατάργηση του 377A, λέγοντας ότι ο νόμος διαιωνίζει το κοινωνικό στίγμα κατά των ομοφυλόφιλων ατόμων, αντίκειται στο σύνταγμα της Σιγκαπούρης που απαγορεύει τις διακρίσεις και έχει καταρρεύσει για να επηρεάσει άλλες πτυχές της ζωής.

Για παράδειγμα, κάθε περιεχόμενο που θεωρείται ότι «προωθεί την ομοφυλοφιλία» μπορεί να απαγορευτεί από τη μετάδοση στη Σιγκαπούρη, και τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες έχουν λογοκριθεί στο παρελθόν.

Ο νόμος έρχεται επίσης σε αντίθεση με την εικόνα της Σιγκαπούρης ως ανοιχτού, διαφορετικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κόμβου και πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στην πολιτεία έχουν δηλώσει ότι θα εμποδίσει τις προσπάθειές τους να προσελκύσουν ταλέντα.

Ενώ πολλοί στη Σιγκαπούρη εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διατήρηση του 377A, τα τελευταία χρόνια η έκκληση για κατάργησή του έχει γίνει ισχυρότερη, με έρευνες να δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Την ίδια στιγμή, τόσο οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές όσο και οι συντηρητικοί – πολλοί από τους οποίους προέρχονται από θρησκευτικές ομάδες – έχουν κινητοποιηθεί και στις δύο πλευρές του ζητήματος.

Οι διαμαρτυρίες και οι πολιτικές συγκεντρώσεις ρυθμίζονται αυστηρά στη Σιγκαπούρη, αλλά κάθε χρόνο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές διοργανώνουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της κοινωνίας των πολιτών στο νησί – γνωστή ως Pink Dot – η οποία προσελκύει δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Εν τω μεταξύ, οι συντηρητικοί έχουν οργανώσει εκστρατείες και εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών και ορισμένες εκκλησίες έχουν προωθήσει αμφιλεγόμενα προγράμματα μετατροπής των ομοφυλόφιλων.

Την Κυριακή, ο κ. Λι έκανε έκκληση και στα δύο στρατόπεδα για κατανόηση.

Στην ομιλία του στο Ράλι για την Εθνική Ημέρα – το ισοδύναμο της Σιγκαπούρης με μια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης – είπε: «Όλες οι ομάδες πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε ως έθνος μαζί».

Η κληρονομιά των Βρετανών

Η Σιγκαπούρη δεν είναι η μόνη πρώην αποικία με έκδοση 377 – ο νόμος συνεχίζει να υπάρχει σε πολλά μέρη της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Εισήχθη από την αποικιακή βρετανική κυβέρνηση στην Ινδία τον 19ο αιώνα και απαγόρευε «σαρκικές συναναστροφές ενάντια στην τάξη της φύσης με οποιονδήποτε άνδρα, γυναίκα ή ζώο».

Σύντομα εξαπλώθηκε εκτός Ινδίας καθώς οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τον Ινδικό Ποινικό Κώδικα ως βάση για τους κώδικες ποινικού δικαίου σε άλλες περιοχές που έλεγχαν. Αρκετές πρώην βρετανικές αποικίες όπως η Κένυα, η Μαλαισία και η Μιανμάρ εξακολουθούν να έχουν κάποια έκδοση του 377.

Το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας κατάργησε το 377 σε μια ιστορική ετυμηγορία, δημιουργώντας ελπίδες μεταξύ των ακτιβιστών ότι και άλλες πρώην αποικίες θα ακολουθούσαν τελικά το παράδειγμά τους.

Τα τελευταία χρόνια, άλλα μέρη της Ασίας έχουν επίσης κινηθεί για να νομιμοποιήσουν τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Η Ταϊβάν έγινε το πρώτο μέρος που το έκανε αυτό το 2019 και τον Ιούνιο η Ταϊλάνδη ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τα συνδικάτα ομοφυλόφιλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα