ΑΘΗΝΑ
06:04
|
02.05.2024
Αφορμή έδωσε η στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα διαρκείας των 133 απολυμένων εργατών από τα Λιπάσματα Καβάλας που δικαιώθηκαν σήμερα στα δικαστήρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ευχαριστήρια τηλεφωνική επικοινωνία για την συμπαράσταση και στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας μετά την σημερινή δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει καθώς έκρινε παράνομες όλες τις απολύσεις είχε σήμερα ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Βογιατζίδης με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εταιρία, βάση της ιστορικής δικαστικής απόφασης, υποχρεώνεται να καταβάλει και στους 133 απολυμένους εργαζομένους μισθούς υπερημερίας καθώς και αποζημίωση.

Οι 133 ομαδικές απολύσεις κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές και ήταν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη, τον Αύγουστο του 2021. Η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Λιπάσματα Καβάλας), συζητήθηκε στις 24 Μαΐου οπότε παραβρέθηκε στα δικαστήρια Καβάλας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα και κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή χαρακτηρίζει άκυρες όλες τις απολύσεις των εργαζομένων. Υποχρεώνει επίσης την εταιρεία να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Αναγνωρίζει επίσης ότι πίσω από τη διαχείριση των παρένθετων εταιριών είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τέλεση απάτης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα. Να διερευνήσει δηλαδή αν έχει υποστεί βλάβη το ελληνικό δημόσιο, από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι παρένθετες εταιρίες μη καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, κ.α.

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο.

Τον Αύγουστο του 2021, η εργοδοσία αξιοποιώντας το νέο νόμο του υπουργείου Εργασίας και την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) ολοκλήρωσε τις εγκληματικές αδικίες σε βάρος των εργαζομένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα