ΑΘΗΝΑ
21:44
|
08.02.2023
Πιθανή μια κυβέρνηση μειοψηφίας που όλοι εκτιμούν πως θα έχει μικρό χρόνο ζωής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις αρχές του καλοκαιριού, το μικρότερο κόμμα του συνασπισμού Ελευθερία και Αλληλεγγύη απηύθυνε τελεσίγραφο στον υπουργό Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς (OĽaNO). Είτε θα παραιτηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, είτε η Ελευθερία και Αλληλεγγύη θα αποχωρήσει από τον συνασπισμό. Δύο μήνες αργότερα, η πτώση της κυβέρνησης φαίνεται πιο πιθανή από ποτέ.

Η σύγκρουση επικεντρώνεται γύρω από τον Ιγκόρ Μάτοβιτς – ηγέτη του κόμματος Απλοί Άνθρωποι και Ανεξάρτητες Προσωπικότητες. Όταν το κόμμα του πέτυχε μια σαρωτική εκλογική νίκη το 2020, ο Μάτοβιτς σχημάτισε με επιτυχία φιλοδυτικό συνασπισμό με υποσχέσεις για την εξάλειψη της διαφθοράς και έγινε πρωθυπουργός.

Μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη της τετραετούς θητείας του, ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σε απογοήτευση και αποστροφή. Μετά την απώλεια δημοτικότητας και τις συνεχείς συγκρούσεις με τον υπουργό Οικονομίας και ηγέτη της Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Ρίτσαρντ Σούλικ, ο Μάτοβιτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί και άλλαξε θέση με τον τότε υπουργό Οικονομικών Έντουαρντ Χέγκερ.

Η σύγκρουση μεταξύ Μάτοβιτς και Σούλικ, ωστόσο, δεν εξαφανίστηκε και έγινε προσωπική, με πολλές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές. Αφού ο Μάτοβιτς προώθησε επιτυχώς το αμφιλεγόμενο πακέτο του κατά του πληθωρισμού, «φιλοοικογενειακό» πακέτο με τα ακροδεξιά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στα τέλη της άνοιξης, ο Σούλικ τον κατηγόρησε για «βιασμό της νομοθετικής διαδικασίας» και «συνεργασία με φασίστες» για να ακολουθήσει το τελεσίγραφο.

Οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις δεν είχαν μέχρι στιγμής επιτυχία. Η Ελευθερία και Αλληλεγγύη επιμένει στην παραίτηση του Μάτοβιτς. Το OĽaNO στέκεται στο πλευρό του ηγέτη του και κατηγορεί τον Σούλικ για «εκβιασμό». Αναλυτές καθώς και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης και του συνασπισμού λένε τώρα ανοιχτά ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας φαίνεται πιθανή. Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει μικρή διάρκεια ζωής στο σημερινό περιβάλλον.

«Εάν όντως υπάρξει ένας τριμερής συνασπισμός με μειονοτική υποστήριξη στο κοινοβούλιο, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της», δήλωσε ο πολιτολόγος Τόμας Κόζιακ.

Οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα ευνοήσουν την αντιπολίτευση, η οποία εκπροσωπείται από δύο πρώην πρωθυπουργούς – τον Πέτερ Πελεγκρίνι, ηγέτη του κόμματος HLAS (Φωνή) και τον Ρόμπερτ Φίκο (SMER). Ο Κόζιακ προσθέτει ότι οι δύο αυτοί έχουν ισχυρό κίνητρο να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό, καθώς πολλά από τα μέλη και τους υποψηφίους τους κατηγορούνται ή ερευνώνται για διαφθορά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του SMER από το 2012 έως το 2018.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκώμια Σολτς για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Σε άμεση ανακωχή καλεί πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν

Χωρίς Χρηματιστήριο η Τουρκία ως τις 14/2

Μπουρκίνα Φάσο: Κατάρρευση ορυχείου – Τουλάχιστον 9 νεκροί εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα