ΑΘΗΝΑ
00:15
|
13.05.2024
Το δικαστήριο απέρριψε την τελική έφεση του Νατζίμπ Ραζάκ και τον καταδίκασε ομόφωνα σε 12 έτη κάθειρξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, έχασε την Τρίτη την τελική έφεση που είχε ασκήσει εναντίον της 12ετούς ποινής φυλάκισης σχετικά με το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο 1MDB.

Το πενταμελές ομοσπονδιακό δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και θα ξεκινήσει να εκτίει την 12ετή ποινή του αμέσως. Ο Ραζάκ θα είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που θα φυλακιστεί στη χώρα.

Ο 69 ετών Νατζίμπ Ραζάκ αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία σε σχέση με το σκάνδαλο 1MDB, το 1Malaysia Development Berhad, ένα κρατικό ταμείο που δημιουργήθηκε για την προώθηση της ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο και διοχετεύθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες.

Το 2015, η δημοσιογραφική έρευνα τοπικών Μέσων αλλά και της Wall Street Journal, αποκάλυψε ότι ο Ραζάκ είχε φυγαδεύσει 700 εκατομμύρια δολάρια από το 1MDB στον προσωπικό του λογαριασμό. Το σκάνδαλο ανέτρεψε την κυβέρνηση του Ραζάκ και προκάλεσε έρευνες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο του 2020, ο Νατζίμπ Ραζάκ κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος για παράνομη λήψη περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων από την SRC International, μια πρώην μονάδα του κρατικού ταμείου 1MDB. Ο Ραζάκ είχε δηλώσει αθώος, αλλά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και πρόστιμο 210 εκατομμυρίων ρινγκίτ (47 εκατομμυρίων δολαρίων).

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης την προσπάθειά του να εισαγάγει νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανάληψη δίκης για ισχυρισμούς μεροληψίας από τον δικαστή του ανωτάτου δικαστηρίου που τον καταδίκασε το 2020.

Στην τελευταία του προσπάθεια για ελευθερία την Τρίτη, ο δικηγόρος του Νατζίμπ Ραζάκ ζήτησε την απομάκρυνση του ανώτατου δικαστή Τενγκού Μαϊμούν Τουάν Ματ από την επιτροπή που προεδρεύει της υπόθεσης – σε κάτι που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να αποτραπεί η τελική ετυμηγορία. Ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσε να είναι προκατειλημμένη καθώς ο σύζυγός της είχε κάνει μια ανάρτηση στο Facebook το 2018, η οποία ήταν επικριτική για τον Νατζίμπ Ραζάκ.

Ωστόσο, η ανώτατη δικαστής απέρριψε το αίτημα καθώς είπε ότι η θέση είχε καλυφθεί πριν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Νατζίμπ Ραζάκ.

Στην ετυμηγορία της, η ανώτατη δικαστής είπε ότι η επιτροπή των πέντε δικαστών διαπίστωσε ομόφωνα ότι η καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού και για τις επτά κατηγορίες ήταν ασφαλής και ότι η έφεση «στερείται οποιουδήποτε βάσιμου».

Οι κατηγορίες που εξετάστηκαν την Τρίτη αποτελούν μόνο την πρώτη από τις πέντε δίκες που σχετίζονται με το σκάνδαλο 1MDB.

Ο Ραζάκ αντιμετωπίζει πέντε ξεχωριστές δίκες που σχετίζονται με το 1MDB. Η σύζυγός του, Ροσμά Μανσόρ, αντιμετωπίζει ξεχωριστές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή που σχετίζονται με ένα ηλιακό υβριδικό έργο – για το οποίο έχει δηλώσει αθώα. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να εκδώσει την ετυμηγορία της την 1η Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα