ΑΘΗΝΑ
03:55
|
13.05.2024
Τρεις δολοφονίες νεαρών από αστυνομικές αρχές στην Κολομβία ενισχύει τον μακρύ κατάλογο των νεκρών από την εσκεμμένη αστυνομική βία στην χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δέκα αστυνομικοί συνελήφθησαν στην Κολομβία ως ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία τριών νεαρών. Οι τρεις νεαροί πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στη βόρεια επαρχία Σούκρε στις 25 Ιουλίου.

Ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας, ο υψηλόβαθμος αξιωματικός που είναι ύποπτος για την υπόθεση, βρίσκεται σε φυγή και θεωρείται ότι βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι αστυνομικοί είχαν ισχυριστεί ότι οι νεαροί ήταν μέλη της εγκληματικής ομάδας Gulf Clan που είχε πυροβολήσει νωρίτερα έναν αστυνομικό.

Η Κολομβία έχει μια σκοτεινή ιστορία στις «ψευδείς θετικές αναφορές» – περιπτώσεις στις οποίες πολίτες δολοφονήθηκαν από τον στρατό και πέρασαν ως αντάρτες για να αυξήσουν το ποσοστό δολοφονιών τους και να προαχθούν τα μέλη των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών σε ανώτερες θέσεις.

Μια έρευνα διαπίστωσε πέρυσι ότι ο στρατός της Κολομβίας σκότωσε περισσότερους από 6.400 ανθρώπους μεταξύ 2002 και 2008 και τους χαρακτήρισε ψευδώς ως εχθρικούς μαχητές.

Ενώ η πλειονότητα των «ψευδών θετικών αναφορών» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης της Κολομβίας με αριστερούς αντάρτες – και πραγματοποιήθηκαν από τον στρατό και όχι από την αστυνομία – η περίπτωση των τριών νεαρών έχει προκαλέσει συναγερμό.

Ο απερχόμενος αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Χόρχε Λουίς Βάργκας, είπε ότι όποιος αξιωματικός βρεθεί υπεύθυνος θα αντιμετωπίσει όλο το βάρος του νόμου.

Ο στρατηγός Βάργκας διέταξε επίσης την αναστολή του αστυνομικού διοικητή στην επαρχία Σούκρε.

Οι τρεις νεαροί συνελήφθησαν λίγο αφότου ένας 25χρονος αστυνομικός, ο Ντιέγκο Ρουίζ, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς σε ένα αρτοποιείο από ένοπλους άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι ανήκουν στη Φατρία του Κόλπου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον εντοπισμό των ενόπλων, η αστυνομία συνέλαβε τους Χεσούς Ντίαζ, Χοσέ Αρέβαλο και Κάρλος Ιμπάνιεθ και τους μετέφερε με ένα φορτηγό.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι τρεις ήταν ζωντανοί όταν τους έβαλαν στο πίσω μέρος του βαν, αλλά λίγη ώρα αργότερα, όταν η αστυνομία τους μετέφερε στο νοσοκομείο με το ίδιο φορτηγό, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν νεκροί κατά την άφιξη.

Οι ιατρικές αναφορές αναφέρουν ότι τα σώματά τους έφεραν πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Συγγενείς των νεαρών, που ήταν μεταξύ 18 και 26 ετών, είπαν ότι οι τρεις δεν είχαν καμία σχέση με τη Φατρία του Κόλπου.

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας, στρατηγός Ενρί Σανάμπρια, δήλωσε ότι έχει εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση της Interpol για τη σύλληψη του συνταγματάρχη Νουνιέζ, ο οποίος είπε ότι ήταν ο κύριος ύποπτος για τον πυροβολισμό.

Εκδόθηκε κόκκινη προκήρυξη της Interpol για τον συνταγματάρχη Benjamín Núñez

Ο συνταγματάρχης Νουνιέζ έφυγε από την Κολομβία την επόμενη μέρα του πυροβολισμού και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Μεξικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα