ΑΘΗΝΑ
22:02
|
05.05.2024
Ανάμεσά τους ήταν μωρά και μικρά παιδιά τυλιγμένα σε κουβέρτες, σε μια διέλευση προσφύγων ρεκόρ από τπ στενό της Μάγχης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχεδόν 1.300 πρόσφυγες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη τη Δευτέρα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ διελεύσεων σε μία μόνο ημέρα.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι 1.295 πρόσφυγες πέρασαν με 27 βάρκες, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 1.185 τον περασμένο Νοέμβριο.

Είναι το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τότε που ξεκίνησαν τα τρέχοντα ρεκόρ το 2018.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα 6.168 άτομα έχουν κάνει τη διέλευση με μικρά σκάφη, σε σύγκριση με 3.683 τον Ιούλιο.

Περισσότερα από 22.560 άτομα έχουν ταξιδέψει στη Μάγχη μέχρι στιγμής φέτος, στο αντίστοιχο σημείο του 2021, το σωρευτικό σύνολο ήταν λίγο λιγότερο από 12.500. Πέρυσι, συνολικά 28.526 άτομα είναι γνωστό ότι έκαναν τη διέλευση – από 8.404 το 2020.

Μωρά και μικρά παιδιά τυλιγμένα σε κουβέρτες και φορώντας μάλλινα καπέλα ήταν μεταξύ εκείνων που εθεάθησαν να βγαίνουν στη στεριά στο Ντόβερ τη Δευτέρα, ενώ σωσίβια γιλέκα εντοπίστηκαν σε σωρούς στην αποβάθρα του Κεντ μετά την αναχαίτιση λέμβων και άλλων σκαφών στη Μάγχη.

Οι μαζικές διελεύσεις ήρθαν μετά από τρεις μέρες που δεν έλαβαν χώρα διελεύσεις λόγω κακοκαιρίας.

Τα νέα στοιχεία έρχονται μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης για εξορία των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Ομάδες υποστήριξης προσφύγων, επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας και άλλοι επικριτές της συμφωνίας την έχουν καταδικάσει ως ανήθικη και «απάνθρωπη».

Αλλά η κυβέρνηση ελπίζει ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει ως μέσο αποτροπής, υποσχόμενη ένα «γενναιόδωρο πακέτο υποστήριξης, που θα περιλαμβάνει έως και πέντε χρόνια εκπαίδευσης, διαμονής και υγειονομικής περίθαλψης κατά την άφιξη» στη Ρουάντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα