ΑΘΗΝΑ
05:18
|
27.04.2024
Η κεντρική κυβέρνηση της χώρας και οι δυνάμεις του Τιγκράι αλληλοκατηγορούνται για το ξέσπασμα των συγκρούσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχες μεταξύ των δυνάμεων από την βόρεια περιοχή Tιγκράι της Αιθιοπίας και των δυνάμεων της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας έχουν ξεσπάσει γύρω από την πόλη Κόμπο, τερματίζοντας μια πολύμηνη κατάπαυση του πυρός. Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για το ξέσπασμα των μαχών.

Οι συγκρούσεις αποτελούν σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άμπιι Αχμέντ και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που ελέγχει το Τιγκράι.

«Στις 5:00 σήμερα το πρωί (το TPLF) επιτέθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο από το Μπισομπέρ, το Ζόμπελ και το Τεκουλσέ. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, παραβίασε ουσιαστικά την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία επικοινωνιών της κυβέρνησης της Αιθιοπίας.

Μία ημέρα νωρίτερα, καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονταν αναφορές για στρατεύματα που μετακινούνταν, ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τις δυνάμεις του Τιγκράι ότι ετοιμάζονται να επιτεθούν και να καλύψουν τα ίχνη τους διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις για στρατιωτικές κινήσεις. «Έχει γίνει κοινό μυστικό ότι (το TPLF) διεξάγει εκστρατεία για να ενοχοποιήσει τον στρατό μας», ανέφερε η δήλωση, κατηγορώντας το TPLF ότι διεξάγει «προπαγάνδα πριν από τη σύγκρουση».

Με τη σειρά της, η στρατιωτική διοίκηση των δυνάμεων του Τιγκράι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι πιστεύει ότι η επίθεση κοντά στο Κόμπο, στα νότια του Τιγκράι, ήταν αντιπερισπασμός και οι δυνάμεις της αναμένουν μια μεγάλη επίθεση από τα δυτικά. Στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ανέπτυσσε τις δυνάμεις της τις τελευταίες πέντε ημέρες, προσδιορίστηκαν οι μονάδες που φέρεται να στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή.

Ο Ρεντουάν Χουσεΐν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο στρατός της Αιθιοπίας κατέρριψε ένα αεροπλάνο που μετέφερε όπλα στο Τιγκράι, το οποίο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Αιθιοπίας από το γειτονικό Σουδάν. Δεν προσδιόρισε την τοποθεσία όπου καταρρίφθηκε το αεροπλάνο. Ο εκπρόσωπος του TPLF Γκετάτσου Ρέντα χαρακτήρισε την δήλωση «ένα κατάφωρο ψέμα» σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα