ΑΘΗΝΑ
22:46
|
04.05.2024
Ο 46χρονος είχε μείνει παράλυτος μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο ίδιος πυροβόλησε και τραυμάτισε τέσσερα άτομα στην Ταραγόνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ευθανασία τετραπληγικού κρατουμένου προχώρησαν οι αρχές της Ισπανίας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του στα δικαστήρια.

Ο 46χρνος Μαρίν Έουγκεν Σαμπάου πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις πρώην συναδέλφους του σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών σεκιούριτι και έναν αστυνομικό τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη Ταραγόνα της Καταλονίας. Στη συνέχεια τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη κατά την ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. Ο ίδιος παρακάλεσε τις ισπανικές αρχές να τον αφήσουν να πεθάνει πριν δικαστεί.

Η ισπανική δικαιοσύνη ενέκρινε το αίτημά του παρά τις εκκλήσεις των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης να διεξαχθεί κανονικά η ακροαματική διαδικασία. Η υπόθεση έφτασε και στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως αρνήθηκε να την εξετάσει, με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα.

Μετά την επίθεση στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης, ο ρουμανικής καταγωγής Σαμπάου «ταμπουρώθηκε» σε σπίτι γεμάτο με πυρομαχικά, το οποίο είχαν περικυκλώσει δυνάμεις της αστυνομίας. «Οι δυνάμεις ασφαλείας τον στρίμωξαν και τον πυροβόλησαν πολλές φορές», έγραψε για την υπόθεση του επονομαζόμενου «Πιστολέρο της Ταραγόνα» ο ιστότοπος Observator news. «Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας ο 46χρονος έχασε το αριστερό του πόδι και έμεινε παράλυτος. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπέφερε από αβάσταχτους πόνους και κρίθηκε ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για να ζητήσει υποβοηθούμενο θάνατο». Οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το ένα πόδι ενώ οι πληγές του προκαλούσαν χρόνιο πόνο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και καθιστούσαν αφόρητη τη ζωή του, όπως υποστήριζε ο ίδιος ο κρατούμενος.

Η Ισπανία νομιμοποίησε την ευθανασία πριν από έναν χρόνο. Προηγουμένως, η παροχή βοήθειας σε κάποιον για να τερματίσει τη ζωή του επέφερε ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, στις 25 Ιουνίου του 2021, τουλάχιστον 172 άνθρωποι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Αντιδρώντας στην απόφαση, ο δικηγόρος του αστυνομικού που τραυματίστηκε από τον Σαμπάου είπε ότι το δικαστήριο έχασε την ευκαιρία να αποφανθεί για μια μοναδική υπόθεση. «Οι προσφυγές μας δεν αφορούσαν την πρόληψη της ευθανασίας. Θέλαμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα», είπε ο δικηγόρος Χοσέ Νατόνιο Μπίτος, σύμφωνα με την «El Pais».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα