ΑΘΗΝΑ
01:13
|
27.04.2024
Το Ισραήλ χαρακτηρίζει κακό το σχέδιο συμφωνίας που έδωσαν σε ΗΠΑ και Ιράν διαπραγματευτές της ΕΕ πασχίζοντας να αποτρέψει το ενδεχόμενο επίτευξής της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποτίθεται πως το σχέδιο συμφωνίας για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που παρουσίασε η ΕΕ πριν μερικές βδομάδες είναι «ιερό» και δεν επιδέχεται αλλαγών. Ωστόσο, ΗΠΑ και Ιράν που επί μήνες συμμετείχαν σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση διπλωματών της ΕΕ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε ένα παζάρι της τελευταίας στιγμής αλλά και σε μία εκστρατεία δημιουργίας εντυπώσεων προκειμένου ο ένας να παρουσιάσει τον άλλο σε θέση αδυναμίας και υποχώρησης.

Μετά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις που αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ χρονοτριβούν στο να απαντήσουν εάν δέχονται ή απορρίπτουν το σχέδιο συμφωνίας της ΕΕ ήρθε η σειρά του Ιράν.  Είχε μάλιστα  αποκαλέσει «ενθαρρυντικό το γεγονός» ότι τάχα το Ιράν «εγκατέλειψε» ορισμένα από τα αιτήματά του, όπως το να αφαιρεθεί το όνομα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης από τη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σήμερα, ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Εσλαμί τόνισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις άλλες επιθεωρήσεις πέρα από εκείνες που προβλέπονται από την πυρηνική συμφωνία του 2015, ξεκαθαρίζοντας:  «Είμαστε δεσμευμένοι στις επιθεωρήσεις [που προβλέπονται] στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας οι οποίες συνδέονται με τους πυρηνικούς περιορισμούς που έχουμε αποδεχθεί στο παρελθόν… Ούτε μία λέξη παραπάνω, ούτε μία λέξη παρακάτω».

Επιπροσθέτως αρνήθηκε πως η χώρα του υποχώρησε στο θέμα της απομάκρυνσης των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν έβαλε καν το θέμα στο τραπέζι επειδή οι Αμερικανοί διαπραγματευτές επιχειρούσαν να την παγιδέψουν ώστε να διαπραγματευτεί αφενός την γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή και το ιρανικό πρόγραμμα πυραύλων που είναι από τα πιο εξελιγμένα διεθνώς.

Τέλος ο Εσλαμί απάντησε και στο θέμα των «ανεξήγητων» ιχνών ουρανίου που (όπως αναφέρεται σε ψήφισμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας τον περασμένο Ιούνιο) εντοπίστηκαν σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις. Είπε πως οι ισχυρισμοί για «ανεξήγητα ίχνη ουρανίου» διατυπώθηκαν από εξόριστους Ιρανούς αντιφρονούντες και τον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ιράν, το Ισραήλ.

Οι έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ

Παρά τους διαξιφισμούς ΗΠΑ-Ιράν δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο συμφωνίας κάτι που φάνηκε από την απόφαση χτες του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς να μεταβεί εκτάκτως αύριο στις ΗΠΑ για ένα ακόμη ταξίδι αστραπή προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξηγώντας τις ισραηλινές διαμαρτυρίες μεταξύ άλλων στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ανησυχίες του Ισραήλ για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας που θα διατηρήσει εκείνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φάνηκαν και από τις νέες, σημερινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ και τις οποίες έσπευσε να προβάλλει στο λογαριασμό της στο Facebook η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων ο Λαπίντ ισχυρίζεται πως η συμφωνία που έχει προτείνει η ΕΕ σε ΗΠΑ και Ιράν είναι

«κακή» επειδή «θα χρηματοδοτήσουν περισσότερες επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή», «θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», «θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν δίστασε να κάνει υπαινιγμούς για στάση υποχώρησης σε ΗΠΑ και ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ) τονίζοντας:

«Στα μάτια μας, δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που έθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν: να εμποδίσει το Ιράν να γίνει πυρηνικό κράτος.

Αυτή η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Δημιουργεί τεράστια πολιτική πίεση να κλείσουν ανοιχτές υποθέσεις χωρίς να ολοκληρώσουν ενδελεχή έρευνα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ, ερωτήθηκε εάν ικανοποιήθηκε απο τις απαντήσεις των Ιρανών σχετικά με αυτά τα ανοιχτά θέματα.

Απάντησε το εξής:

«Με τίποτα. Μέχρι στιγμής, το Ιράν δεν μας έχει δώσει τις τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις που χρειαζόμαστε για να εξηγήσουμε την προέλευση πολλών ιχνών ουρανίου… Πρέπει να έχουμε μια εξήγηση: αν υπήρχε πυρηνικό υλικό εκεί, πού είναι τώρα;».

Πώς είναι δυνατόν να υπογραφεί μια συμφωνία με το Ιράν, όταν ο υπεύθυνος οργανισμός για την επίβλεψη μιας συμφωνίας δηλώνει αυτό;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα