ΑΘΗΝΑ
19:31
|
19.04.2024
Λιγότερες μέρες στο σχολείο, λιγότερες ώρες στο γραφείο για να γλιτώσουν το μπλακ άουτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σχολεία στο Μπαγκλαντές θα κλείνουν μία επιπλέον ημέρα κάθε εβδομάδα και τα κυβερνητικά γραφεία και οι τράπεζες θα λειτουργούν μία ώρα λιγότερο την ημέρα, προκειμένου να μειωθεί η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, το μειωμένο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών και των τραπεζών τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη, οπότε και θα λειτουργούν πλέον με επτάωρο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το ωράριο παραμένει ελεύθερο. Τα σχολεία, που στην πλειοψηφία τους ήταν έως τώρα κλειστά την Παρασκευή, θα κλείνουν πλέον και τα Σάββατα.

Οι διακοπές του εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών για την ενέργεια και τα τρόφιμα, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το Μπαγκλαντές, που τις τελευταίες εβδομάδες αγωνίζεται, με μια σειρά μέτρα, να αμβλύνει την πίεση στα φθίνοντα συναλλαγματικά του αποθέματα που αγγίζουν μόλις τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν περισσότερο από 50%, με την κυβέρνηση να διερευνά επιλογές για να προμηθευτεί φθηνότερα καύσιμα από τη Ρωσία στο πλαίσιο ειδικής ρύθμισης.

Η απόφαση έχει προκαλέσει επικρίσεις, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να μειωθούν οι απώλειες εν μέσω ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων. Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να πατάξει τη διαφθορά και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στον ενεργειακό τομέα.

Διαδηλώσεις ενάντια στο κύμα ακρίβεια πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι οι εγχώριες τιμές των καυσίμων που ανεβάζουν το κόστος ζωής θα προσαρμοστούν μετά τη χαλάρωση των διεθνών τιμών.

Η χώρα υφίσταται συχνότερες διακοπές ρεύματος αφότου η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ντίζελ, μειώνοντας την ημερήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1.000 μεγαβάτ.

Ωστόσο, οι αρχές υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να παρέχουν ρεύμα σε βιομηχανικές ζώνες για να βοηθήσουν στη στήριξη της οικονομίας της χώρας, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Τον Ιούλιο, το Μπαγκλαντές αιτήθηκε ένα απροσδιόριστο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και έγινε η τρίτη χώρα στη Νότια Ασία που προχώρησε πρόσφατα σε αυτήν την κίνηση, μετά τη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν. Ο Ραχούλ Ανάντ, επικεφαλής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ, εκτίμησε σε πρόσφατη διαβούλευση ότι το Μπαγκλαντές δεν βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και ότι η εξωτερική του θέση είναι «πολύ διαφορετική από πολλές χώρες της περιοχής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα