ΑΘΗΝΑ
08:16
|
18.04.2024
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε απόψε μέτρα για την υπό όρους διαγραφή φοιτητικών δανείων που δημιούργησε το σύστημα μίας πανάκριβης, ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 2,5 μήνες πριν την διεξαγωγή των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε να ανακοινώσει μέτρα για τις (υπό αυστηρές προϋποθέσεις) διαγραφές φοιτητικών δανείων μέχρι του ποσού των 20.000 δολαρίων.

Οι πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν πριν ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάνει τις δημόσιες ανακοινώσεις του μετά τις 21.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) αναφέρουν πως οι χαμηλόμισθοι δανειολήπτες φοιτητικών δανείων θα δουν διαγραφή χρεών έως 20.000 δολαρίων. Οι Αμερικανοί που πήραν φοιτητικά δάνεια και δεν τα έχουν ξεχρεώσει ως σήμερα θα πρέπει να αναμένουν διαγραφή έως 10.000 δολαρίων από τα δάνειά τους υπό την προϋπόθεση πως έχουν ετήσιες αποδοχές μικρότερες των 125.000 δολαρίων.

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να παιανίσει το σχέδιο μίας από τις πιο βασικές προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει αναφέροντας:

«Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο που θα δώσει ανάσα στην εργατική και τη μεσαία τάξη καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2023 τις δόσεις για τα φοιτητικά δάνεια».


Όπως έχει γίνει γνωστό θα διαγραφούν δάνεια μετά από καταθέσεις δόσεων 10 ετών αντί 20 σε δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων ή για δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια έως 12.000 δολάρια.

Το ομοσπονδιακό χρέος φοιτητικών δανείων υπολογίζεται σε 1,6 τρις δολάρια και αφορά πάνω από 45.000.000 δανειολήπτες.

Ειδικοί αναλυτές μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN  εκτίμησαν ότι το κόστος για την κυβέρνηση διαγραφής φοιτητικών δανείων ως 10.000 δολαρίων για ετήσια εισοδήματα έως 125.000 θα μπορούσαν να έχουν κόστος έως 300 δις. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα φοιτητικά δάνεια μοιάζουν με «ασπιρίνη» για θεραπεία καρκίνου μπροστά στα τεράστια ποσά που απαιτούν τα «καλά» ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκτενή ιδιωτικοποίηση του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ που υποχρεώνει εκατομμύρια Αμερικανούς εδώ και γενιές να δανείζονται για να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο με την προσδοκία μίας καλής θέσης εργασίας…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 17χρονο ποδηλάτη

Συναγερμός στην Ινδονησία: Διαδοχικές εκρήξεις ηφαιστείου

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε σούπερ μάρκετ στην Πάτρα

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα