ΑΘΗΝΑ
04:17
|
05.05.2024
Οι εγκαταστάσεις της ιστορικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης καταλήφθηκαν πέρυσι, και πλέον μετατρέπονται σε πολιτιστικό χώρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας κατέλαβε τις εγκαταστάσεις μιας μακροχρόνιας εφημερίδας που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο Ντάνιελ Ορτέγκα για να μετατρέψει τον χώρο σε «πολιτιστικό κέντρο», ανέφερε η εφημερίδα την Τρίτη.

Η εφημερίδα «La Prensa», μια από τις παλαιότερες στο δυτικό ημισφαίριο, καταλήφθηκε από αστυνομικές δυνάμεις της Νικαράγουας πέρυσι και πολλά από τα στελέχη της συνελήφθησαν. Έκτοτε, μια ομάδα ρεπόρτερ στην εξορία κράτησε τον ιστότοπο online από το εξωτερικό.

«Εδώ και αρκετές ημέρες, (το καθεστώς) κατασκευάζει και μετακινεί ορισμένα από τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό (της La Prensa)», ανέφερε η εφημερίδα στον ιστότοπό της.

«Με αυτές τις ενέργειες, το καθεστώς Ortega-Murillo ολοκληρώνει την de facto κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του βιομηχανικού εργοστασίου της Editorial La Prensa», ανέφερε.

Η αντιπρόεδρος της Νικαράγουας Ροσάριο Μουρίγιο ανακοίνωσε ότι ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού και πολυτεχνικού κέντρου που θα φέρει το όνομα ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της χώρας, του Χοσέ Κορονέλ Ουρτέχο.

Το κέντρο θα προσφέρει εκατοντάδες μαθήματα και εργαστήρια, είπε η Μουρίγιο μέσω κρατικού μέσου ενημέρωσης.

Ο διευθυντής της La Prensa, Χουάν Λορένζο Χολμάν κατηγορήθηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πέρυσι σε μια δίκη που θεωρήθηκε πολιτικά υποκινούμενη από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διοίκηση Ορτέγκα έχει επίσης κατασχέσει τους χώρους της ψηφιακής εφημερίδας «Confidencial» και του τηλεοπτικού καναλιού «100% Noticias».

Οι δημοσιογράφοι της La Prensa που βρίσκονται στην εξορία συνεχίζουν να κάνουν ρεπορτάζ για την ηλεκτρονική έκδοση από την Κόστα Ρίκα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

Σύμφωνα με την οργάνωση Independent Journalists and Communicators of Nicaragua (PCIN), 120 δημοσιογράφοι έχουν εξοριστεί από τότε που ξεκίνησε η πολιτική κρίση στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής το 2018.

Στη Νικαράγουα, καμία εφημερίδα δεν εκδίδεται επί του παρόντος, και τα λίγα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να λειτουργούν διαδικτυακά το κάνουν κρυφά, είπε η PCIN.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα