ΑΘΗΝΑ
15:29
|
20.04.2024
Έντεκα χρόνια μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την επανεκκίνηση αδρανών πυρηνικών σταθμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία πρόκειται να επανεκκινήσει περισσότερους αδρανείς πυρηνικούς σταθμούς και να εξετάσει την ανάπτυξη αντιδραστήρων επόμενης γενιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Φούμιο Κισίντα, θέτοντας το σκηνικό για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια έντεκα χρόνια μετά την καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Ο Κισίντα είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει δώσει εντολή στους αξιωματούχους να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης της «απόκτησης της κατανόησης του κοινού» για την βιώσιμη ενέργεια και την πυρηνική ενέργεια.

Η Ιαπωνία έχει διατηρήσει τα περισσότερα από τα πυρηνικά της εργοστάσια σε αδράνεια από τότε που ένας σεισμός και το επακόλουθο παλιρροϊκό κύμα προκάλεσαν πυρηνικό ολοκαύτωμα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi το 2011, και είχε ανακοινώσει πως δεν επρόκειτο να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα για να σφυρηλατήσουν ένα σχέδιο για τον λεγόμενο «πράσινο μετασχηματισμό» με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. Η πυρηνική ενέργεια, στην οποία αντιτάχθηκε έντονα το κοινό μετά την κρίση της Φουκουσίμα, θεωρείται τώρα από ορισμένους στην κυβέρνηση ως συνιστώσα για έναν τέτοιο πράσινο μετασχηματισμό.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση δήλωσε ότι ελπίζει να επανεκκινήσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες εγκαίρως ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε κρίση ηλεκτροδότησης κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τον Ιούλιο, η Ιαπωνία είχε επτά λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, με άλλους τρεις εκτός σύνδεσης λόγω συντήρησης. Πολλοί άλλοι εξακολουθούν να περνούν από μια διαδικασία εκ νέου αδειοδότησης υπό αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας που επιβλήθηκαν μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο Κισίντα δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με το να μην συμπεριληφθεί ο χρόνος που οι αντιδραστήρες παρέμειναν εκτός σύνδεσης στον υπολογισμό του χρόνου λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, η Ιαπωνία παροπλίζει τα εργοστάσια μετά από μια προκαθορισμένη περίοδο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι 60 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα