ΑΘΗΝΑ
03:56
|
19.04.2024
Βία, καταστολή και αυθαίρετες συλλήψεις συνδικαλιστών και ακτιβιστών, από την χούντα, καταγγέλλει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Μιανμάρ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης υπό τη στρατιωτική δικτατορία που ανέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του περασμένου έτους, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Εργατικές οργανώσεις και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών βρίσκονται αντιμέτωπες με βία, αυθαίρετες συλλήψεις, επιδρομές και κατασχέσεις, απειλητικά τηλεφωνήματα και παρακολουθήσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Η «στοχευμένη δίωξη» ομάδων που βοηθούν εργάτες και μετανάστες έχει «περιορίσει ουσιαστικά την ικανότητά τους να λειτουργούν» και αναγκάζει συνδικαλιστές και ακτιβιστές, να παίρνουν σοβαρά μέτρα προφύλαξης προκειμένου να κάνουν οτιδήποτε, αναφέρει η ΔΟΕ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι οι κίνδυνοι επεκτείνονται τόσο σε ομάδες και οργανισμούς που απαγορεύτηκαν από τη χούντα, όσο και σε άλλους που δεν περιλαμβάνονται επίσημα στη μαύρη λίστα των πραξικοπηματιών που συλλαμβάνουν συχνά ηγέτες με το πρόσχημα ότι «προκαλούν φόβο, διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ή ταράζουν την κοινωνική γαλήνη».

Ένας επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης, ο οποίος αναφέρεται ανώνυμα στην έκθεση, είπε ότι ουσιαστικά «δεν υπάρχει πλέον συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων στη Μιανμάρ», καθώς δεν υπάρχει τρόπος να εγγραφεί κανείς νόμιμα σε οποιοδήποτε σωματείο.

«Τα συνδικάτα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν αποτελέσει τη βάση για μεγάλο μέρος της προόδου που σημειώθηκε στην αύξηση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων στη Μιανμάρ την τελευταία δεκαετία. Η τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων αντιπροσωπεύει μια πραγματική απειλή για την ύπαρξή τους», δήλωσε ο Πανούντα Μπουνπάλα, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της ΔΟΕ για την Ασία και τον Ειρηνικό.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους οργανισμούς για να τους βοηθήσει να επιβιώσουν και να συνεχίσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους» πρόσθεσε.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα