ΑΘΗΝΑ
10:40
|
04.05.2024
Αφγανές ακτιβίστριες προσφέρουν μια όαση γνώσης στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφγανές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών άνοιξαν μια βιβλιοθήκη στην Καμπούλ την Τετάρτη, ελπίζοντας να προσφέρουν μια όαση για γυναίκες που αποκόπτονται όλο και περισσότερο από την εκπαίδευση και τη δημόσια ζωή υπό τους Ταλιμπάν.

Από τότε που ανέλαβαν το Αφγανιστάν πριν από ένα χρόνο, οι ισλαμιστές Ταλιμπάν είπαν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να φεύγουν από το σπίτι χωρίς έναν άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, αν και ορισμένες γυναίκες στα αστικά κέντρα αγνοούν τον κανόνα.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά αφού οι Ταλιμπάν επανήλθαν στις υποσχέσεις τους να τα ανοίξουν τον Μάρτιο.

«Ανοίξαμε τη βιβλιοθήκη με δύο σκοπούς: έναν, για εκείνα τα κορίτσια που δεν μπορούν να πάνε σχολείο και δεύτερο, για εκείνες τις γυναίκες που έχασαν τη δουλειά τους και δεν έχουν τίποτα να κάνουν», είπε η Ζούλια Πάρσι, μία από τις ιδρύτριες της βιβλιοθήκης.

Τα περισσότερα από 1.000 βιβλία της βιβλιοθήκης περιλαμβάνουν μυθιστορήματα και εικονογραφημένα βιβλία, καθώς και μη λογοτεχνικούς τίτλους για την πολιτική, την οικονομία και την επιστήμη. Τα βιβλία δωρίστηκαν κυρίως από δασκάλους, ποιητές και συγγραφείς στο Ίδρυμα Crystal Bayat, μια αφγανική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών που βοήθησε στη δημιουργία της βιβλιοθήκης.

Πολλές γυναίκες ακτιβίστριες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες βοήθησαν επίσης στη δημιουργία της βιβλιοθήκης σε ένα νοικιασμένο κατάστημα σε ένα εμπορικό κέντρο που διαθέτει πολλά καταστήματα που εξυπηρετούν γυναίκες.

Τον Μάρτιο, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να ανοίξουν γυμνάσια για κορίτσια. Τα περισσότερα έφηβα κορίτσια δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις τάξεις και χιλιάδες γυναίκες έχουν απωθηθεί από το εργατικό δυναμικό λόγω των αυξανόμενων περιορισμών και της οικονομικής κρίσης στο Αφγανιστάν, αναφέρουν διεθνείς αναπτυξιακές υπηρεσίες.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την ερμηνεία τους στον ισλαμικό νόμο και ότι από τον Μάρτιο εργάζονται πάνω σε έναν τρόπο να ανοίξουν γυμνάσια για κορίτσια.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει την καταδίκη τους για την αυξανόμενη εξάλειψη των γυναικών από τη δημόσια ζωή από τους Ταλιμπάν. Πολλές Αφγανές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και ζήτησαν από τις αρχές των Ταλιμπάν να σεβαστούν τα δικαιώματά τους.

«Δεν μπορούν να μας εκμηδενίσουν από την κοινωνία, αν μας εκμηδενίσουν από ένα πεδίο, θα συνεχίσουμε από ένα άλλο πεδίο», δήλωσε η Ματζόμπα Χαμπίμπι, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ιρανικό Ναυτικό

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα