ΑΘΗΝΑ
10:28
|
02.06.2023
Η ματιά της China Daily για τους φετινούς καύσωνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα δεν έχει γνωρίσει ποτέ ένα τόσο ζεστό καλοκαίρι όσο το φετινό. Ο παρατεταμένος καύσωνας είναι ιστορικός σε διάρκεια και εύρος. Ο ποταμός Γιανγκτσέ, βασική πηγή πόσιμου νερού, έχει ξεραθεί σε πολλές περιοχές, ενώ εδώ και δύο μήνες η μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδει προειδοποιήσεις για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές κινεζικές πόλεις, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος με το… δελτίο.

«Πρόκειται για το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ» στην Κίνα, τόνισε ο Λιού Ζουνιάν υπεύθυνος της Greenpeace για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περιοχή της ανατολικής Ασίας. Και «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται (…) οπότε είναι πιθανό του χρόνου να σπάσουν και πάλι τα ρεκόρ ζέστης», πρόσθεσε.

«Οι καύσωνες ψήνουν τους ανθρώπους», είναι ο τίτλος του σκίτσου του Luo Jie της «China Daily», το οποίο φιλοξενούμε σήμερα στο Κοσμοδρόμιο.

Αρκετές μεγάλες πόλεις κατέγραψαν τις πιο ζεστές μέρες της ιστορίας τους, με το θερμόμετρο να φτάνει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Όπως και στον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας, τον Γιανγκτσέ, σε πολλά ποτάμια έχει μειωθεί σημαντικά η στάθμη των υδάτων.

Συνολικά ξηρασία αντιμετωπίζει η μισή Κίνα, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, σύμφωνα με χάρτη που προβλήθηκε χθες, Τετάρτη, από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν πρόκληση για τη γεωργία, σε μια χώρα που σε φυσιολογικές συνθήκες παρουσιάζει ήδη έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η ξηρασία δημιουργεί κυρίως πρόβλημα για τις καλλιέργειες ρυζιού και σόγιας, που χρειάζονται πολύ νερό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αποδεσμεύσει ειδικό πακέτο 10 δισεκατομμυρίων γουάν (σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) για την υποστήριξη των αγροτών απέναντι στην ξηρασία, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Το ποσό αυτό θα διατεθεί κυρίως για τη διασφάλιση των σοδειών ρυζιού το φθινόπωρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλαστικά ζόμπι…

«Μια μέρα γιε μου, όλα αυτά θα είναι δικά σου» - Σκίτσα με αφορμή την προσπάθεια για μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά.
ΣΥΝΑΦΗ

Πλαστικά ζόμπι…

Ο καιρός σήμερα: Βροχές στα ανατολικά και νότια

Ο πιο ψυχρός Μάης των τελευταίων 14 ετών

Κατάλληλες ακτές για μπάνιο από Πειραιά έως Βουλιαγμένη (πίνακες)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα