ΑΘΗΝΑ
14:24
|
19.04.2024
Η κυβέρνηση της χώρας συνέστησε επίσης την αναστολή του καθαρισμού των δρόμων και του ποτίσματος χώρων πρασίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H κυβέρνηση της Πορτογαλίας συνέστησε σε 43 δήμους να αυξήσουν προσωρινά τις τιμές του νερού για όσους καταναλώνουν περισσότερα από 15 κυβικά μέτρα νερού μηνιαίως και να αναστείλουν τον καθαρισμό των δρόμων και το πότισμα σε δημόσια πάρκα και κήπους, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου ξηρασία.

Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο μετεωρολογίας της Πορτογαλίας, ολόκληρη η ηπειρωτική χώρα πλήττεται από σοβαρή ή ακραία ξηρασία μετά τους καύσωνες των τελευταίων μηνών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ντουάρτε Κορντέιρο, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι, από τα 61 φράγματα στην ηπειρωτική Πορτογαλία, τα 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τον αποθηκευμένο όγκο νερού να είναι κάτω από το 20% της χωρητικότητάς τους.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από την 11η φέτος συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για την Πρόληψη, Παρακολούθηση και Παρακολούθηση των Επιπτώσεων της Ξηρασίας, ο Κορντέιρο ανακοίνωσε πως η αύξηση των τιμολογίων του νερού θα πρέπει να στοχεύει σε καταναλωτές άνω των 15 κυβικών μέτρων νερού μηνιαίως, ενώ η μέση μηνιαία κατανάλωση μιας οικογένειας είναι περίπου 10 κυβικά μέτρα.

Ένα προηγουμένως βυθισμένο χωριό που αποκαλύφθηκε από τη χαμηλή στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Cabril στο Pedrogao Grande της Πορτογαλίας.

Ο Ντουάρτε Κορντέιρο εξήγησε ότι η αύξηση των τιμολογίων προορίζεται για τους 43 δήμους με το λιγότερο νερό, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν εμποδίζει» άλλους δήμους να κάνουν το ίδιο. «Θα συνιστούσα αυτό το μέτρο σε οποιονδήποτε δήμο της χώρας», ανέφερε.

Για τους 43 δήμους που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση θα συστήσει επίσης περιορισμούς στη χρήση του νερού, όπως η προσωρινή αναστολή του πλυσίματος των δρόμων ή η άρδευση χώρων πρασίνου ή η παροχή διακοσμητικών σιντριβανιών, και προβλέπει επίσης ένα «καθεστώς κυρώσεων για την τιμωρία της κατάχρησης του νερού», σύμφωνα με τον Κορντέιρο.

«Υπάρχει πάντα η νόμιμη δυνατότητα η κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα με περισσότερη ισχύ από τις συστάσεις, αν και δεν είναι απαραίτητο προς το παρόν», προειδοποίησε ο υπουργός, λέγοντας ότι οι δήμοι είναι πρόθυμοι να δράσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα