ΑΘΗΝΑ
22:48
|
20.05.2024
Συνεχίζουν τις έρευνες για να βρεθεί η σορός του ηγέτη των Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ταλιμπάν δεν βρήκαν το πτώμα του ηγέτη τους Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, και συνεχίζουν τις έρευνες, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ομάδας Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα σε αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον Αλ- Ζαουάχρι με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από drone ενώ στεκόταν σε ένα μπαλκόνι στο κρησφύγετό του τον Ιούλιο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, στο μεγαλύτερο πλήγμα για την Αλ Κάιντα από τότε που οι US Navy SEALS σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν από μια δεκαετία.

Ο θάνατός του στην Καμπούλ έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν έλαβε καταφύγιο από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν διαβεβαιώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος μιας συμφωνίας του 2020 για την απόσυρση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι δεν θα φιλοξενούσαν άλλες μαχητικές ομάδες.

Ο Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι, ένας Αιγύπτιος γιατρός, συμμετείχε στενά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είχαν πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ το πρωί της 31ης Ιουλίου.

Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είχε πει ότι η εύρεση του Αλ-Ζαουάχρι ήταν αποτέλεσμα επίμονης αντιτρομοκρατικής εργασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν φέτος ότι η σύζυγος, η κόρη και τα παιδιά του Αλ-Ζαουάχρι είχαν μετεγκατασταθεί σε ένα ασφαλές σπίτι στην Καμπούλ και στη συνέχεια αναγνώρισαν ότι ο Αλ-Ζαουάχρι ήταν επίσης εκεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Με άλλα ανώτερα μέλη της Αλ Κάιντα, ο Αλ- Ζαουάχρι πιστεύεται ότι σχεδίασε την επίθεση στις 12 Οκτωβρίου 2000 στο πολεμικό πλοίο USS Cole στην Υεμένη που σκότωσε 17 Αμερικανούς ναύτες και τραυμάτισε περισσότερους από 30 άλλους, ανέφερε η ιστοσελίδα Rewards for Justice.

Κατηγορήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία στις 7 Αυγούστου 1998 που σκότωσαν 224 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερους από 5.000 άλλους.

Τόσο ο Μπιν Λάντεν όσο και ο Αλ-Ζαουάχρι διέφευγαν τη σύλληψη όταν δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν στα τέλη του 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα