ΑΘΗΝΑ
02:44
|
03.05.2024
Τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας Helsingin Sanomat κατηγορούνται για δημοσίευση απόρρητων αμυντικών πληροφοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις δημοσιογράφοι από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας αναμένεται να παρουσιαστούν σε δικαστήριο του Ελσίνκι την Πέμπτη, ύποπτοι για δημοσίευση απόρρητων αμυντικών πληροφοριών σε μια υπόθεση άνευ προηγουμένου για τη σκανδιναβική χώρα που φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου.

Δύο δημοσιογράφοι στο Helsingin Sanomat και ο πρώην συντάκτης τους, που όλοι αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από τέσσερις μήνες έως τέσσερα χρόνια εάν κριθούν ένοχοι για αποκάλυψη μυστικών εθνικής άμυνας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2017.

Η περίπτωση είναι ασυνήθιστη στη Φινλανδία, επειδή είναι για χρόνια μεταξύ των κορυφαίων χωρών σε μια παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Ωστόσο, υποχώρησε στην πέμπτη θέση φέτος, εν μέρει λόγω της επικείμενης δικαστικής υπόθεσης, ανέφερε το τμήμα της Φινλανδίας της ένωσης δημοσιογράφων.

Η ερευνητική έκθεση του 2017 από το Helsingin Sanomat, με τίτλο «Το πιο μυστικό μέρος της Φινλανδίας», αποκάλυψε την πρόχειρη τοποθεσία και τα καθήκοντα μιας μονάδας πληροφοριών των αμυντικών δυνάμεων σε μια εποχή που το Κοινοβούλιο συζητούσε εάν έπρεπε να επεκτείνει τις εξουσίες του για την παρακολούθηση ιδιωτικών δεδομένων σε ψηφιακά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το άρθρο περιείχε επιζήμια στοιχεία, η δημοσίευση των οποίων ήταν παράνομη.

Ο αρχισυντάκτης της Helsingin Sanomat, Κάιους Νιέμι, ο οποίος είχε κατηγορίες εναντίον του σε σχέση με την υπόθεση που αποσύρθηκαν νωρίτερα λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν παραβίασαν το νόμο.

«Μπορούμε να δείξουμε για κάθε δημοσιευμένη πρόταση ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βρεθούν στο διαδίκτυο ή σε βιβλία πριν από τη δημοσίευση του άρθρου μας. Οι δημόσιες πληροφορίες δεν μπορούν να ταξινομηθούν», είπε ο Κάιους Νιέμι στο Reuters.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα