ΑΘΗΝΑ
02:57
|
19.05.2024
Το κόμμα MPLA του Προέδρου της Αγκόλας Ζοάου Λορένσου προηγείται με 52,08% έναντι της ΟΥΝΙΤΑ παρά τη φτώχεια και την ανεργία που βαραίνει το λαό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιθανή επανεκλογή του για δεύτερη πενταετή θητεία φαίνεται πως εξασφαλίζει ο απερχόμενος Πρόεδρος της πετρελαιοπαραγωγού Αγκόλας, Ζοάου Λουρένσου καθώς το κόμμα του MPLA εξασφαλίζει, βάση του 86 % της καταμέτρησης των ψήφων την πρώτη θέση στο νέο κοινοβούλιο με 52,08% έναντι του βασικού κόμματος της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΟΥΝΙΤΑ (UNITA), που έπεται με 42%.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Αγκόλας, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές γίνεται αρχηγός του κράτους.

Το έως τώρα αποτέλεσμα διαψεύδει διάφορους εκλογικούς παρατηρητές που προέβλεπαν το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας επί περίπου μισό αιώνα από το πρώην μαρξιστικό κόμμα «MPLA» καθώς εκτιμούσαν πως θα είχαμε μία ψηφοφορία στήθος με στήθος.

Η δεξιά ΟΥΝΙΤΑ που είχε πολεμήσει στη διάρκεια του πολυετούς εμφυλίου το MPLA αξιοποίησε τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κακοδιαχείριση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία εκμεταλλεύεται μία μικρή οικονομικο-πολιτική ελίτ που δημιουργήθηκε γύρω από τον πρώην πρόεδρο της Αγκόλας υπό την προεδρία του Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος (1979-2017), αφήνοντας στο περιθώριο της φτώχειας εκατομμύρια πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Αυτή ακριβώς την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά ο 60χρονος αρχηγός της ΟΥΝΙΤΑ για να πλασάρει το κόμμα του σαν δήθεν «προοδευτικό» με έτοιμες λύσεις στο συρτάρι για μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Αξίζει να επισημανθεί πως το περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων της Αγκόλας είναι παιδιά από 10 ετών και νέοι ως 24 χρόνων.

Ο Σάντος, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια προς όφελος της οικογένειάς του και των οικείων του. Αναμένεται να ταφεί την ερχόμενη Κυριακή.

Οι εκλογές διεξάχθηκαν την Τετάρτη οπότε κλήθηκαν στις κάλπες περίπου 14,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Όμως ορισμένα εκλογικά τμήματα, που ήταν εντελώς άδεια, έκλεισαν πριν από το τέλος της ψηφοφορίας που είχε οριστεί για τις 20:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. Η καταμέτρηση ξεκίνησε χθες το βράδυ.

Το 2017, το MPLA είχε εξασφαλίσει μια άνετη νίκη με 61% των ψήφων. Το κόμμα είχε καταλάβει 150 από τις 220 έδρες της Βουλής, δηλ. πάνω από τα απαραίτητα δύο τρίτα των εδρών που του επιτρέπουν να περνάει νομοσχέδια χωρίς την υποστήριξη άλλου κόμματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του λαού της (πλούσιας σε ορυκτό πλούτο) χώρας παλεύει να επιβιώσει απέναντι στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, το υψηλό κόστος ζωής και την ξηρασία. Τα προβλήματα αυτά σε αντίθεση με την καλοπέραση μίας μικρής ελίτ αυξάνουν , την αγανάκτηση των πολιτών στην πρώην πορτογαλική αποικία που παραμένει μία από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα