ΑΘΗΝΑ
19:13
|
25.04.2024
Προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ταραγμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να φτάσει σήμερα στο Αλγέρι, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις μεταξύ του Παρισιού και της παλιάς γαλλικής αποικίας.

Η τριήμερη επίσκεψη –η δεύτερη επίσκεψη του Μακρόν στην Αλγερία ως αρχηγού κράτους– έχει στόχο να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται σε δήλωση της γαλλικής προεδρίας, η οποία κάνει λόγο για ενίσχυση της γαλλοαλγερινής συνεργασίας «ενόψει των περιφερειακών προκλήσεων» και συνέχιση των επαφών προκειμένου να «αντιμετωπιστεί το παρελθόν».

Και όταν γίνεται αναφορά στο «παρελθόν» δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά τη βάναυση αποικιακή κατοχή της Γαλλίας στην χώρα, για την οποία η επίσημη στάση του Παρισιού δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να ζητήσει συγγνώμη.

Η επίσημη στάση της Γαλλίας είναι «δεν θα υπάρξει μετάνοια, δεν θα υπάρξει συγγνώμη», τονίζει στο Al Jazeera ο Youcef Bouandel, καθηγητής πολιτικών επιστημών που γνωρίζει την περιοχή. «Πράγματι, ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η μετάνοια είναι ματαιοδοξία. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Γαλλία υιοθέτησε αυτή τη στάση», προσθέτει.

Αυτό το βαρύ αποικιακό παρελθόν είναι που αναθερμάνθηκε και επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, όταν τον περασμένο Οκτώβριο και κατά τη διάρκεια συνάντησής του με απόγονους των χαρκί, των Αλγερινών που πολέμησαν δίπλα στον γαλλικό στρατό στη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας (1954-1962), αμφισβήτησε την ύπαρξη της Αλγερίας ως έθνος, πριν την γαλλική αποικιοκρατία. Τα σχόλια ακολούθησε μια γαλλική απόφαση να μειώσει δραστικά την παροχή βίζας σε πολίτες της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας.

Η Αλγερία κατηγόρησε την Γαλλία για «γενοκτονία» και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Παρίσι. Η επιστροφή του Αλγερινού πρέσβη στη Γαλλία εξαρτάται από τον «απόλυτο σεβασμό προς το αλγερινό κράτος», δήλωσε τότε ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Η αλγερινή κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης στα γαλλικά στρατιωτικά αεροπλάνα να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της.

Όλο αυτό το κουβάρι αναμένεται να ξετυλιχτεί στο παρασκήνιο της επίσκεψης Μακρόν στο Αλγέρι, την ίδια ώρα που στο προσκήνιο ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν είναι η ενέργεια, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της ανάγκης Γαλλίας και Ευρώπης να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα