ΑΘΗΝΑ
14:25
|
19.05.2024
Ενώ οι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης συμφωνούν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε αναληθή την καταγγελία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί την υγεία και τη θαλάσσια ζωή στις γαλλικές ακτές επιτρέποντας την ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στη Μάγχη και την Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με τρεις Γάλλους ευρωβουλευτές, μετά την έκδοση προειδοποιήσεων ρύπανσης για σχεδόν 50 παραλίες στην Αγγλία και την Ουαλία, αφού έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση λυμάτων σε ποτάμια και στη θάλασσα.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει συνδυασμένο σύστημα αποχέτευσης, οπότε τα λύματα από τις τουαλέτες μεταφέρονται σε κέντρα επεξεργασίας λυμάτων μέσω των ίδιων σωλήνων που μεταφέρουν το βρόχινο νερό. Για να αποφευχθεί η πλημμύρα σπιτιών και δημόσιων χώρων μετά από έντονες βροχοπτώσεις, το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε περιστασιακά να υπερχειλίζει, με τα ανεπεξέργαστα λύματα να καταλήγουν σε ποτάμια και στη θάλασσα.

Οι γάλλοι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στο κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, σε επιστολή τους στην οποία ζητούν νομική ή πολιτική δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορούν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι, από την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραμελήσει τις περιβαλλοντικές του δεσμεύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την θαλάσσια ζωή και την αλιεία.

Παρά το γεγονός ότι δεν δεσμεύεται πλέον από τους νόμους της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των κοινών υδάτων, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, προειδοποιώντας ότι βραχυπρόθεσμα οι διαρροές λυμάτων θέτουν σε κίνδυνο τα ύδατα κολύμβησης στις γαλλικές ακτές και θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την θαλάσσια βιοποικιλότητα, την αλιεία και την οστρακοκαλλιέργεια.

Η Water UK, η οποία εκπροσωπεί την βιομηχανία ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι εταιρείες ύδρευσης «συμφωνούν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη» για δράση και επενδύουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια λίρες (3,55 δισεκατομμύρια ευρώ) για την βελτίωση των υπερχειλίσεων ως μέρος ενός ευρύτερου εθνικού περιβαλλοντικού προγράμματος μεταξύ 2020 και 2025.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ο ισχυρισμός των Γάλλων ευρωβουλευτών «απλά δεν είναι αλήθεια», υποστηρίζοντας ότι οι περιβαλλοντικοί νόμοι της χώρας είναι «ακόμα πιο ισχυροί όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων από όταν ανήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει σύντομα το μεγαλύτερο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την μείωση της υπερχείλισης λυμάτων κατά την διάρκεια καταιγίδων, πρόσθεσε.

Ο επίτροπος περιβάλλοντος και αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, έλαβε επιστολή από τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη διάθεση λυμάτων και «θα υπάρξει απάντηση εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Χερσώνα: Ένας νεκρός, 16 τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο μετά την επίθεση

Συνετρίβη απόπειρα πραξικοπήματος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα