ΑΘΗΝΑ
15:21
|
26.04.2024
Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως πρόκειται για «πληρωμή αλληλεγγύης που κάνει κάποιος τυχερός σε μια κοινωνία που του επέτρεψε να παράγει πλούτο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Κολομβίας πρότεινε ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των πλουσίων σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φτώχειας σε μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη ανισότητα στην αμερικανική ήπειρο.

Εάν εφαρμοστεί, η νομοθεσία που πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια (11,42 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για τη χρηματοδότηση δημόσιων πανεπιστημίων και άλλων προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Πέτρο, πρώην αντάρτης που έγινε ο πρώτος αριστερός ηγέτης της Κολομβίας, ανέλαβε την εξουσία με μια σειρά υποσχέσεων με επίκεντρο την κοινωνική πρόοδο σε μια εποχή που η χώρα της Νότιας Αμερικής εξακολουθεί να μαστίζεται από οικονομική αναταραχή.

Εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, το νομοσχέδιο θα αυξήσει τους φόρους για τα υψηλότερα εισοδήματα της χώρας, που αντιστοιχούν περίπου στο 2% του πληθυσμού της Κολομβίας, θα μειώσει τα φορολογικά οφέλη για τους πλουσιότερους και θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Οι αυξήσεις των φόρων θα αυξάνονται σταδιακά καθώς αυξάνεται το εισόδημα, ενώ θα εφαρμοστεί ένας ετήσιος φόρος πλούτου στις αποταμιεύσεις και τα ακίνητα με αξία πάνω από 630.000 δολάρια (625.500 ευρώ) καθώς και φόρος 10% σε μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Κολομβίας, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και ο χρυσός, αφού οι τιμές αυξηθούν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

«Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται τιμωρία ή θυσία», δήλωσε ο Πέτρο. «Είναι απλώς μια πληρωμή αλληλεγγύης που κάνει κάποιος τυχερός σε μια κοινωνία που του επέτρεψε να παράγει πλούτο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα