ΑΘΗΝΑ
16:38
|
20.05.2024
Περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά σε ρωσικό εργοστάσιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύονται στα ύψη, με το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνει αύξηση 80% νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου κάθε μέρα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Rstad Energy, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα τη Νορβηγία που επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας, περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου συνολικής αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σύμφωνα με ειδικούς επρόκειτο να εξαχθούν στη Γερμανία, καίγονται καθημερινά σε εργοστάσιο στην Πορτοβάγια, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. 

Η Πορτοβάγιαβρίσκεται κοντά σε έναν σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nordstream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν περιοριστεί από τα μέσα Ιουλίου, με την Ρωσία να επικαλείται τεχνικά ζητήματα και τη Γερμανία να κάνει λόγο για μια καθαρά πολιτική κίνηση.

Ενώ η καύση φυσικού αερίου είναι συνηθισμένη στις μονάδες επεξεργασίας για τεχνικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας, η κλίμακα αυτής της καύσης έχει μπερδέψει τους ειδικούς, που εικάζουν ότι πρόκειται για σκόπιμη απόφαση που ελήφθη για επιχειρησιακούς λόγους, καθώς αν οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κλείσουν η επανεκκίνησή τους μπορεί να είναι τεχνικά δύσκολη ή δαπανηρή. Μια άλλη υπόθεση αφορά ενδεχόμενες τεχνικές προκλήσεις στην διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προηγουμένως προμηθεύονταν μέσω του αγωγού Nordstream.

Εκτός από τον σημαντικό ενεργειακό αντίκτυπο, οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για τους μεγάλους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και αιθάλης που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της καύσης, γεγονός που θα μπορούσε να επισπεύσει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Πενθήμερο πένθος μετά το θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός Πρόεδρος 

Κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Κίνα: Επίθεση σε δημοτικό σχολείο-Δύο νεκροί και 10 τραυματίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα