ΑΘΗΝΑ
06:45
|
20.04.2024
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στην πόλη Βάνταα της Φιλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να συζητήσουν τις τουρκικές ανησυχίες ασφαλείας ώστε να επιτρέψει η Άγκυρα την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισαν σήμερα αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μετά το πέρας της πρώτης (του είδους) συνάντησης στην πόλη Βάνταα της νότιας Φιλανδίας.

Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο είπε πως η συνάντηση είχε σκοπό να εγκαθιδρυθούν επαφές και να οριστούν στόχοι για τη συνεργασία στην οποία συμφώνησαν οι χώρες υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Οι συμμετέχοντες συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του Τριμερούς Μνημονίου και συμφώνησαν πως το σχήμα αυτό θα εξακολουθήσει να συναντάται σε επίπεδο ειδικών στη διάρκεια του φθινοπώρου» ανέφερε το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την εναντίωση της Τουρκίας που τις κατηγόρησε ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα και υποστηρίζουν οργανώσεις που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να απελάσουν υπόπτους τους οποίους καταζητεί η Τουρκία για κατηγορίες που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν ότι δεν συμφώνησαν σε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απελάσεις υπογράφοντας το μνημόνιο.

Το φιλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε αποκαλύψει τον τόπο ή την ώρα της σημερινής συνάντησης, αλλά αργότερα ανακοίνωσε πως έγινε στην πόλη Βάνταα κοντά στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα